Actualitate

Stela Duță pune mănușile în cui. A făcut K.O. sărăcia, dar a ieșit în lacrimi din ultimul meci

De trei ori vicecampionaă europeană, multiplă campioană națională, pugilista Stela Duță se va retrage din activitatea competițională. Începute săptămâna trecută la Istanbul, Campionatele Mondiale la box reprezintă ultima competiție la care ”Roboțelul de Aur” a urcat în ring. Ultimul meci al pugilistei ajunse la vârsta de 40 de ani nu a fost încununat de succes, Stela Duță fiind învinsă cu 0-5 de o pugilistă din India, în primul meci la categoria 48 de kilograme.

Deși și-ar fi dorit să încheie cariera cu o victorie, așa cum mărturisea, cu câteva luni în urmă, într-o emisiune la postul Focus TV, Stela Duță nu a reușit acest lucru, dar rămâne un nume care va străluci pe firmamentul sportului românesc. Dincolo de cariera sportivă încununată cu titluri și medalii, Stela Duță își va continua misiunea în ringul de box unde va pregăti noi generații. Sportiva antrenează deja, împreună cu maestrul său Constantin Voicilaș, la Club Sportiv Municipal Buzău.

Ascensiunea din centrul de plasament în ringul de box

De multe ori, un gest banal poate schimba un destin. Așa s-a întâmplat și în povestea Stelei Duță, multiplă campioană europeană și vicecampioană mondială la box, care, deși a pornit de la nimic, cu ajutorul primit de la antrenorul ei, Constantin Voicilaș, a reușit să depășească orice obstacol. Invitați la o emisiune la Focus TV, cei doi, acum antrenori la CSM Buzău, au prezentat atât părțile bune, cât și pe cele mai puțin bune din întreaga activitate sportivă.

Constantin Voicilaș a activat în ringul de box între anii 1967 – 1975, după care a activat ca antrenor. Era cel mai tânăr antrenor de box din România. A venit la CSM Buzău în anul 1983, unde în continuare antrenează, chiar și după aproape 40 de ani.

„În momentul în care am intrat în sala de box și îmi vorbea antrenorul, mare boxeur din elita veche, eu îl divinizam. El a observat chestia asta și mi-a spus: chiar dacă nu ajungi mare boxeur, ajungi mare antrenor, pentru că tu ai grija omului. În loc să te ocupi de tine, te ocupi mai mult de alții. Care nu avea teneși, îi dădeam pe ai mei, dacă nu avea trening, îl dădeam pe al meu, îi dădeam porția mea de mâncare.” a declarat Constantin Voicilaș

Stela Duță nu a cunoscut bucuria copilăriei, Născută la Râmnicu Sărat, a fost abandonată de mama ei la naștere, a crescut în mai multe centre de plasament, unde a fost deseori bătută de către cei care trebuia să aibă grijă de ea. A fost dată afară la 16 ani, iar vreme de mai mulți ani a dormit pe străzi. Ca să-și câștige existența spăla parbrizuri într-o benzinărie de prin apropierea Buzăului.

„De foarte multe ori mi-a fost foame și am dormit cu stomacul gol. Nu aveam nicio posibilitate, nici o putere. Era greu, era dureros, dar am avut demnitate. Mi-a plăcut să muncesc cinstit, să câștig puțin, dar să fiu curată.” a mărturisit Stela Duță, în timpul interviului la Focus TV. declarat Steluța Duță

Norocul i-a făcut cu ochiul atunci când, împreună cu o colegă, s-a prezentat la sala de box a lui Constantin Voicilaș, în luna ianuarie a anului 2002. Viața i-a oferit o șansă pe care campioana supranumită ”Roboțelul de Aur” nu a ratat-o. I-a rămas recunoscătoare antrenorului COnstantin Voicilaș alături de care a cunsocut succesul și alături de care, astăzi, antrenează în sala CSM Buzău.

„Nu numai că m-a învățat meserie, m-a schimbat ca om și mi-a dat o nouă șansă la viață. Mi-a schimbat viața total, din toate punctele de vedere. Mi-a oferit și un vestiar, unde se schimbau copiii, mi-a pus 2 canapele și o saltea, mi-a adus două pături și am putut sta acolo. Inițial, până să primesc acest loc, am mințit că am unde să stau. Mă plimbam noaptea pe străzi, iar dimineața ajungeam în sala de antrenament. Am stat aici 3 luni de zile, după m-am mutat în sală. A avut foarte multă răbdare cu mine și, zic eu, răsplata s-a întors cu vârf și îndesat.”

Palmaresul Stelei Duță este confirmarea unei cariere strălucite:7 locuri I în Cupa României de seniori, 7 titluri de campionă naţională de senioare, 3 medalii de aur și 2 medalii de bronz la campionatele europene, 2 titluri de campioană europeană de senioare și 2 titluri de vicecampioană mondială de senioare.

Dincolod e ringul de box, Stela Duță a rămas un om cu echilibru, venit, în mare parte, din firea sa religioasă. Mereu îi mulțumește lui Dumnezeu și a învățat să aibă smerenia bunului creștin.

„Sunt un om modest, un om simplu, pentru că toți suntem egali în fața lui Dumnezeu. Nu luăm nimic cu noi, trebuie să lăsăm amintiri frumoase. Mă întâlnesc cu foștii colegi, care și ei acum lucrează. Mă susțin mereu și se bucură pentru mine. Nu vreau să uit de unde am plecat și că am crescut alături de ei.”

Chiar dacă în copilărie a abandonat școala, Stela DUță are acum în buzunar diploma de bacalaureat. A absolvit cursurile LIcuelui cu Program Sportiv, iar, mai târziu, școala de antrenori. De aproape patru ani, lucrează, alături de maestrul Voicilaș, la CSM Buzău.

„Lucrez ca antrenor la CSM Gloria, dar e foarte greu. Ca sportiv, mă ocupam doar de mine, antrenorul la fel, se ocupa de mine, nu aveam atâtea responsabilități. Acum, ca antrenor, din toate punctele de vedere este mult mai greu.”

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian