Actualitate

Subiecte simple? Ce spun profesorii despre exercițiile de la prima probă a Evaluării Naționale. “Nu cred că trebuie să fie…”

Subiecte ușoare, care pot aduce nota 8 chiar și unui elev care nu a studiat intens, în fiecare zi, ci a avut un interes cât de cât pentru școală. Așa caracterizează profesorul Merito, Mihaela Nicolae, subiectele primite de elevi astăzi, la proba scrisă la Limba Română din cadrul Evaluării Naționale.

Într-o intervenție la Focus Tv, profesorul de Limba și literatura română a vorbit despre gradul de dificultate al subiectelor, despre structura acestora și despre modul în care ar fi trebuit abordate de către elevi pentru a-și asigura o notă cât mai bună la Evaluarea Națională. În primul rând, spune profesorul Mihaela Nicolae, subiectele pe care le-au avut de tratat absolvenții de gimnaziu au fost structurate, în general, după programa claselor V-VI. Ceea ce înseamnă un grad de dificultate scăzut pentru un absolvent de clasa a VIII-a.

“Exercițiile nu au avut niciun element de noutate, au fost perfect previzibile, au urmat tiparul cunoscut. Au fost selectate în funcție de programa de clasa a V-a, clasa a VI-a. Adică, eu am să fac aceste exerciții cu elevii clasei a VI-a și nu vor ridica probleme pentru că trebuie să identifice sinonime, omonime, cazurile substantivelor. În prima parte, informația era în text. Aș spune că un singur subiect de 2 puncte viza materia de clasa a VIII-a, cel referitor la sintaxa frazei. Ușurel și acolo. Cu privire la exercițiul de argumentare, dacă avem sau nu nevoie de reguli, cerința se rezolva ușor, se duceau la text, textul îi ajutau, selectau de acolo regulile pe care copiii din sat le respectau și ar fi putut să vorbească despre responsabilitate,cât de important este să respectăm regulile sociale ca să nu intrăm în haos. Foarte frumos a fost și exercițiul de asociere a unui text cu un alt text. Mulți s-au gândit la bunătate, la hărnicie și s-au dus la “Albă ca Zăpada” sau la ”Fata babei și fata moșului”, dar erau foarte multe posibilități de asociere. Deci, prima parte se putea rezolva de nota 8 de către un copil care a avut cât de cât un interes pentru ora de română și a venit la oră în toți acești ani. Chiar și pentru caracterizare aveau toate informațiile în text.”

În plus, pe lângă faptul că răspunsul la cerințele de examen a fost ușor de dat, și baremul îi ajută pe candidați.

“Baremul este în favoarea elevului și dacă dă un răspuns greșit, pentru simpla selectare a propozițiilor primesc punct. Cred că nu a lăsat nimeni spațiul gol, necompletat. Pentru a te depuncta la virgulă, trebuie să nu ai 3 virgule importante puse. Poți greși, ai uitat 2 virgule, nu ești depunctat.”

În concluzie, Mihaela Nicolae spune că nu ar trebui să fie obținute note sub 6 la această probă.

“Nu cred că ar trebui să fie înregistrate note mai mici de 6. Fără caracterizare se ajunge la nota 8 lejer. Dacă la caracterizare ai mai scris un pic ajungi la 8,50-9. Poate nu se vor lua multe note de 10, dar nici nu e normal să curgă cu note de 10.”

Detalii despre cum a decurs prima probă a Evaluării Naționale și cum li s-au părut elevilor subiectele, AICI.