11 noiembrie 2003 este o zi neagră pentru Armata României. A fost ziua în care primul militar român a murit într-un teatru de operații din Afganistan. 11 ani mai târziu, ziua de 11 noiembrie devenea un simbol pentru toți români, fiind desemnată prin lege Ziua Veteranilor. Din păcate, în toți acești ani, România a continuat să-și numere morții. 30 de tineri şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi. Și Buzăul își plânge astăzi eroii. Cinci militari din Garnizoana Buzău au pierit in teatrele de operații:
- Sublocotenent (Slt.) Postmortem (PM) Ciprian-Ștefan Polschi, decedat la 5 septembrie 2019, ca urmare a exploziei unei mașini capcană, în timp ce se afla în apropiere de Green Zone din capitala Kabul.
- Slt. (PM) Mădălin Stoica, decedat la 15 septembrie 2017 în zona aeroportului Kandahar
- Slt. (PM) Iulian Dumitrescu, decedat la 07 mai 2016
- Slt. (PM) Adrian Vizireanu, decedat la 07 mai 2016
- Slt. (PM) Dan Ciobotaru, decedat la 23 iunie 2010 pe drumul național 1 Kabul-Kandahar
În memoria lor, astăzi, Garnizoana Buzău a organizat ceremonii militare și religioase la Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău și la Monumentul Eroilor.
Manifestările au debutat la Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău unde, după oficierea serviciului religios, a avut loc depunerea unui colan de flori la fiecare mormânt de erou veteran.
Activitățile au continuat cu ceremonia de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor căzuți în Teatrele de Operații din comuna Smeeni, în timpul căreia, după momentul de reculegere și oficierea serviciului religios, au fost rostite alocuțiunile locțiitorului comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica” din partea Garnizoanei Buzău, general de brigadă Iulian Daniliuc, precum și cea a plutonierului Bogdan Dragomir, supraviețuitorului atacului din Kandahar.
”Instituirea şi sărbătorirea Zilei Veteranilor anual, în data de 11 noiembrie, reprezintă o mare mândrie pentru noi, militarii veterani, un semn de recunoaştere a meritelor în apărarea intereselor României. Condiţiile climaterice neprielnice, fusul orar diferit, situaţiile de pericol din conflictele asimetrice contemporane, nu au contrabalansat niciodată pentru militarii români în îndeplinirea misiunilor încredinţate. Personal am participat la 2 misiuni internaţionale, şi sunt mândru că sunt unul dintre militarii veterani români, şi că fac parte dintre cei care, în linişte şi cu multă sudoare asigură securitatea şi pacea internaţională.

Veteranii români, oricum s-ar numi ei: “scorpioni”, “rechini” sau “lupi”, poartă oriunde cu cinste tricolorul pe braţ şi în suflet, şi sunt demni continuatori ai spiritului de învingători, caracteristice poporului român. Caractere puternice, indiferent de regiunea unde au executat misiuni ,fie că au fost în Balcani, în Angola, în Irak sau Afganistan, militarii români au îndeplinit remarcabil toate sarcinile şi au reprezentat un simbol de profesionalism şi un vector de încredere pentru partenerii alături de care au executat misiunile încredinţate. Noi militarii, prin îndeplinirea misiunilor ordonate, după cum spunea generalul George Patton, “am acceptat provocările pentru a putea simţi bucuria victoriei” a fost mesajul militarului supraviețuitor.
În urmă cu șase ani, tânărul, în vârstă de doar 26 de ani la acel moment, era la prima misiune și la puțin timp după ce a ajuns în Kandahar , baza în care se afla alături de militarii români a fost atacată de mai mulți teroriști, îmbrăcați în uniforma militarilor afgani. Gloanțele trimise de teroriști au pus la pământ trei dintre soldații români. Adrian Vizireanu și Iulian Dumitrescu au decedat, singurul supraviețuitor a fost Bogdan Dragomir.
”Din păcate, nu toți colegii noştrii s-au întors acasă. Astăzi în această zi specială, ne arătăm recunoştinţa şi pentru sacrificiul suprem al militarilor eroi buzoieni slt(pm) Ciobotaru Daniel, slt.(pm) Vizireanu Adrian, slt.(pm) Dumitrescu Iulian și slt.(pm) Stoica Mădălin și slt(pm) Polschi Ciprian, participanţi la misiuni în afara teritoriului statului român, ce nu mai sunt alături de noi, dar sunt veşnic în memoria noastră şi de al căror sacrificiu ne vom aminti şi îl vom rememora întotdeauna”, a spus astăzi.
Ceremonia s-a încheiat cu intonarea de către Muzica reprezentativă a Diviziei 2 Infanterie „Getica” a Imnului Eroilor și depunerea de coroane de flori.
Adaugă comentarii