Au trecut 24 de ore de când șansanews.ro a dezvăluit AICI situația halucinantă în care se află spitalul din Rm.Sărat, unde pacienții sunt lipsiți de trei medicamente din protocolul anti-COVID, și nimeni nu are vreo reacție. Nimeni nu spune cum s-a ajuns aici, cine este responsabil și ce se poate face pentru deblocarea cât mai urgentă a situației. Iar, în acest timp, medicii, și așa puțini și epuizați, trebuie să se descurce cum pot și cu ce au. Trebuie să lupte să facă față valului de bolnavi care ajung în spital, deși e clar că pornesc în dezavantaj în războiul cu virusul, neavând, în acest moment, toate medicamentele necesare pentru a le administra pacienților.
Miercuri, conducerea Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat a recunoscut că nu are în stoc medicamente esențiale care au dat rezultate în tratarea multor infecții cu SARS CoV2: Tocilizumab, un antiviral esențial în cazurile moderate de COVID în încercarea de a se evita agravarea, dar și două imunomodulatoare din protocolul național pentru tratarea infecțiilor cu Sars-Cov-2. Și un al patrulea medicament, antiviralul Remdesivir, a lipsit câteva zile, dar criza a fost rezolvată pentru moment după ce spitalul a primit, miercuri, 90 de doze.
Iată ce declara ziua trecută directorul medical al Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat Felicia Vasile:
” De 3-4 zile, stocurile de Favipiravir, Anakinra, Tocilizumab sunt epuizate. Nici Remdesivir nu am avut, dar, miercuri, ne-au fost alocate 90 de doze. A fost un aflux mare de pacienți într-un timp foarte scurt, care au necesitat prescrierea acestor antivirale și imunomodulatoare din protocolul infectării cu COVID. Medicamentele nu au fost suficiente pentru pacienții internați în număr mare într-un interval scurt de timp. Am făcut solicitări la Ministerul Sănătații și așteptăm să ne fie direcționate medicamentele solicitate”.
În timp ce stocurile de medicamente sunt zero, autoritățile se feresc să spună cum s-a ajuns aici, cine este vinovat, dar și ce trebuia făcut pentru a se evita situația.
Contactat de reporterii Focus Fm, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că problema nu cade în sarcina sa, ci răspunsurile trebuie să vină de la Ministerul Sănătății. Răspunsuri pe care le-am solicitat și pe care le așteptăm.
În teritoriu, Direcția de Sănătate Publică a declarat, miercuri, pentru șansanews.ro că nu știa situația spitalului din Râmnic, cu stocuri zero de medicamente. Situație care poate ar fi fost evitată dacă DSP menținea raportările săptămânale pe care spitalele din județ le trimiteau instituției cu stocurile de medicamente de care dispuneau. S-a renunțat la acest demers, nu se știe de ce.
Pe de altă parte, conform DSP, spitalul din Râmnic își putea achiziționa direct Tocilizumab, așa cum toate unitățile au fost înștiințate de ministerul de resort că pot proceda, urmând a le fi decontate cheltuielile. Și Ministerul Sănătății a transmis că spitalele pot face achiziții directe pentru a-și reface stocul de Tocilizumab sau dozele pot fi relocate de la spitalele care au acest medicament. Însă, spitalul din Râmnic nu a reușit să făcut acest lucru, așteptând ca Ministerul Sănătății să trimită în teritoriu dozele de tocilizumab.
Astăzi, conducerea DSP nu a putut fi contactată de reporterii șansanews.ro și Focus Fm. Nici Instituția Prefectului.
Și în timp ce astăzi autoritățile tac, în spitalul din Râmnic lipsesc tratamente esențiale pentru salvarea bolnavilor COVID. Iar asta în condițiile în care sunt internați acolo circa 100 de bolnavi, unii dintre ei în stare gravă.
În lipsa antiviralelor care și-au demonstrat eficiența în tratarea cazurilor de COVID și a tratamentelor pentru creșterea imunității celor infectați, medicii luptă cu virusul cu mâinile goale.
Pacienții cu COVID primesc antitermice, anticoagulant, un antibiotic, tratament cu corticosteroizi și oxigen, la nevoie. Pentru unii bolnavi, acest tratament poate fi suficient. Pentru alții, însă, e nevoie de mai mult.
Adaugă comentarii