O simplă analiză, care se recoltează ușor și nu e dureroasă, poate salva vieți. Este vorba despre testul Babeș Papanicolau, care depistează anomaliile celulare și duce la diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin, una dintre formele de cancer care afectează anual un număr mare de femei, dar care, dacă e descoperit dintr-un stadiu incipient, poate face diferența între viață și moarte.
Timp de 7 ani, în România s-a derulat și un program național de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Chiar dacă acum testul nu se mai face în cadrul unei campanii naționale, rămâne o analiză importantă, pe care femeile ar trebui să o facă anual. Despre importanța acestui test a vorbit, pentru un interviu realizat de Spitalul Județean Buzău, dr. Doina Popescu, medic primar anatomie-patologică și coordonator al Programului Național de Screening, la nivelul unității medicale.
„Testul Babeș Papanicolau este o metodă de investigare a sănătății a colului uterin al femeii. Este o analiză care nu necesită timp, este ușor de efectuat, nedureroasă și poate să fie repetată, lucru foarte important, dacă la prima recoltare nu au fost lucrurile așa cum trebuie. Un test Babeș Papanicolau trebuie efectuat de fiecare femeie care și-a început viața sexuală. Orice femeie sau fată care și-a început viața sexuală trebuie să meargă la ginecolog măcar o dată pe an, la un consult ginecologic, pentru recoltarea unui examen, unei investigații Babeș Papanicolau. Este foarte importantă această analiză. Aceasta arată modificări la nivel celular, cu mult înainte de apariția cancerului, sunt modificări microscopice care, tratate la timp, pot să evite apariția unui cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este una sau poate chiar singura formă de cancer care nu ar trebui să apară, care ar putea fi evitată dacă, repet, fiecare femeie care si-a început viața sexuală ar merge anual la un consult ginecologic pentru recoltarea unei astfel de analize”, a precizat dr. Popescu.
Chiar dacă programul de screening nu mai este funcțional, acesta și-a arătat eficiența. Practic, prin analizele făcute, numeroase femei au primit o nouă șansă la viață.
„În cei șapte ani, cât a funcționat Programul de Screening pentru cancerul de col uterin, în care s-au investigat peste 5000 de femei, s-au găsit modificări într-un procent destul de mare. În cazul a 15-20% dintre femeile investigate, au fost identificate modificări. Screeningul înseamnă depistarea modificărilor celulare care, în timp, pot duce la cancer sau depistarea cancerului de col uterin la femeile care nu au niciun fel de simptomatologie, nu le doare nimic, nu au nimic, tocmai de aceea este important screeningul. Să ai sute de femei cu modificări care aparent sunt sănătoase este un semnal de alarmă”, a mai spus medicul buzoian.
Chiar dacă programul de screening nu mai e funcțional, femeile pot în continuare să-și facă testul Babeș Papanicolau gratuit. Pentru asta au nevoie doar de bilet de trimitere de la medicul de familie, recoltarea realizându-se în Ambulatoriul Maternității Buzău sau la Policlinica Nicolae Titulescu (23 August).
Cancerul de col uterin a fost supranumit și ”ucigașul tăcut”, pentru că simptomele apar abia în stadii avansate ale bolii. Acesta este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și este răspunzător pentru circa 8% din totalul cazurilor și deceselor totale cauzate de cancer.
Este, totodată, și una dintre puținele forme de cancer ce poate fi prevenită printr-un vaccin. Este vorba despre vaccinul HPV, care li se administrează fetelor, dar și băieților, dezvoltat după ce s-a stabilit o legătură directă între prezența virusului papiloma uman și apariția cancerului de col uterin.
Adaugă comentarii