Actualitate

Ținutul Buzăului a ajuns la Bruxelles. Cum se vede peste graniță geoparcul UNESCO

Sursa foto Fb/ Ambasada României în Regatul Belgiei

Aflat de doar două luni pe lista geoparcurilor UNESCO, Ținutul Buzăului, un areal ce cuprinde 18 comune, este prezentat, în imagini, peste granițe. De astăzi, o expoziție de fotografii de mari dimensiuni, ce prezintă doar câteva dintre comorile Ținutului, este găzduită de Ambasada României în Regatul Belgiei. Este o expoziție în oglindă, organizată atât la Bruxelles, cât și în Buzău, la Muzeul Județean. De astăzi și până în toamnă, zeci de fotografii ce arată obiectivele turistice naturale din Ţinutul Buzăului pot fi admirate atât în Buzău, cât și în inima Europei.

” Ambasada României în Regatul Belgiei continuă seria de expoziții de fotografie prezentate la Secția Consulară din cadrul misiunii diplomatice, astfel că, azi, 6 iunie 2022, a avut loc deschiderea expoziție „ȚINUTUL BUZĂULUI – GEOPARC UNESCO”, realizată cu sprijinul Muzeul Județean Buzău, al Consiliul Județean Buzău și al ICR Bruxelles.Fotografiile reflectă potențialul turistic deosebit al zonei („Ţinutul Buzăului” se află în zona Carpaţilor de Curbură, înglobează 18 comune şi are aproximativ 1.000 de kilometri pătraţi), fiind prezentate, printre altele, atracții cum ar fi vulcanii noroioşi, munții de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul de la Colţi”, este mesajul postat de Ambasada României în Regatul Belgiei.

Nu este singurul eveniment prin care Geoparcul Ținutul Buzăului este promovat peste granițe. În septembrie, la Torino, va avea loc o conferință internatională a geoparcurilor UNESCO dar și un târg de turism. Ocazie cu care echipa Ținutului Buzăului vrea să impresioneze  și să demonstreze tuturor că au suficiente motive să viziteze Buzăul.

“Următorul pas de mândrie, sper că vom reuși să-l organizăm, va fi în toamnă. În septembrie va fi o conferință internațională a tuturor geoparcurilor din Europa, la Torino,  unde va fi și un târg de geoturism. Încercăîm acum să organizăm delegația României, cu Hațegul și Buzăul, care să reprezinte cele două teritorii da, mai ales, să prezinte valorile culturale și inclusiv produsele de geoturism din zonă, astfel încât să avem acolo un stand pe care să-l vadă toți cei din Europa și să îi invităm să vină să ne descopere geoparcurile dar, bineînțeles, și România. Deci, suntem ambasadori ai României”, a declarat, la Focus Tv, lector univ. dr. Alexandru Andrășanu, inițiatorul proiectului Ținutul Buzăului, geoparc UNESCO.

Se va pune accent pe prezentarea obiectivelor turistice naturale, dar și pe produsele gastronomice naturale și extrem de gustoase.

“Ținutul Buzăului cred că are una dintre cele mai bune oferte de produse tradiționale. Sunt incredibile rețetele locale. Bineînțeles, pe lângă locurile naturale de vizitat, pe lângă valorile  culturale, sunt produsele gastronomice care sunt extrem de diverse și cu un mare potential de atractivitate. Cine vine în Ținutul Buzăului, trebuie să și descopere, să-l facem să descopere gusturile și aromele Ținutului Buzăului.”

Ţinutul Buzăului a fost declarat în aprilie, anul acesta, geoparc UNESCO, devenind cel de-al doilea geoparc acreditat UNESCO din țara noastră, după Țara Hațegului.