Actualitate Agricultura acum

Tot mai multe focare de pestă porcină africană în județ. Ipoteză nouă privind răspândirea virusului în zona de câmpie a Buzăului

Îngrijorare în județul Buzău, unde virusul pestei porcine africane se răspândește cu rapiditate și ajunge în tot mai multe localități. Focar după focar a fost confirmat în ultimele săptămâni, afectate fiind doar animale din zona de câmpie a județului. Ceea ce determină reprezentanții DSVSA Buzău să se gândească la faptul că virusul ar fi fost adus în gospodării de pe câmp, odată cu recoltatul cerealelor.

În total, în județul Buzău sunt confirmate 10 focare de boală. Față de săptămâna trecută, au apărut cazuri noi la Luciu și la Smeeni.

“Au apărut focare, din nou, la Smeeni. Animalele bolnave au fost îngropate. Sper să rămână un caz izolat, să nu se răspândească. Dar oamenii treuie să fie atenți la hrana pe care o dau porcilor, dar și la gospodăriile în care merg. Dacă dai animalelor cererale și apă de la fântână, e puțin probabil ca porcii să se îmbolnăvească. Pe de altă parte, dacă mergi în gospodării în care sunt porci bolnavi, este posibil să duci virusul de aici la propriile animale”, a declarat primarul din Smeeni, Andrei Ion.

Pe lângă cele 10 focare deja confirmate, există posibilitatea ca virusul să fi ajuns și în alte localități. La acest moment sunt 5 suspiciuni în lucru. Au apărut semne de boală la animale crescute de localnici din Spătaru (Costești), Mărgineanu (Mihăilești), Cotu Ciorii (CA Rosetti) și Găgeni, din comuna Săhăteni.  Au fost prelevate probe și duse la laborator pentru a se stabili dacă este vorba despre pestă sau nu.

Atât focarele, cât și suspiciunile, au apărut în localități din zona de câmpie a județului. Lucru care ar putea arăta faptul că virusul este adus în gospodării de pe câmp, odată cu recoltatul cerealelor.

“Din primele informații, există o legătură de cauzalitate între recoltarea furajelor din câmp și apariția focarelor, în sensul că imediat după ce au fost recoltate în mare parte furajele păioase au încpeut să apară multe cazuri de pestă porcină în județ. Și asta poate fi legat și de decesul unor porci mistreți care probabil nu au fost identificați la momentul oportun și virusul, fiind cantonat în aceste lanuri, ar fi putut fi preluat și dus în adăposturi de creștere a animalelor. În astfel de cazuri, recomandăm tuturor fermierilor care dețin suprafețe mari de pământ ca de fiecare data când intră la recoltat să își dezinfecteze utilajele, respectiv combinele, tractoarele, remorcile, cel puțin de fiecare data când intră într-un lan”, a precizat pentru șansanews.ro purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, dr. Iulian Moca.

Pe de altă parte, nu este exclus ca virusul pestei porcine africane să fie răspândit și de către insectele care s-au înmulțit în această vară, respectiv țânțari și muște. În acest context, reprezentanții DSVSA Buzău vin cu o serie de recomandări pentru fermieri pentru a fi siguri că animalele lor sunt ferite de temutul virus.

“Facem un apel către fermieri de a nu mai administra animalelor resturi provenite din gospodărie, dar și să respecte măsurile minime de biosecuritate, respectiv folosirea unui echipament numai pentru a merge și a hrăni animalele, măsuri de biosecuritate în ceea ce privește efectuarea unei dezinfecții, pentru că se pare că în sezonul cald insectele sunt vectori de transmitere a virusului. Nu în ultimul rând, să nu achiziționeze carne sau produse din  carne provenite din surse neverificate, adică să cumpere doar din magazin, nu de la diverse persoane, chiar dacă sunt vecini sau rude.”

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian