Ar fi trebuit să fie cea mai bună perioadă pentru crescătorii de ovine însă vânzările de pe piața internă nu-i mulțumesc astfel că, pentru a-și scoate investițiile, aceștia își vând mieii la export. Doar din județul Buzău au plecat în ultimele zile mii de animale către centrele de colectare din Tulcea și Constanța. Cererea venită din străinătate este cu 15% mai mare față de anul trecut.
Consumatorii din Țările Arabe au devenit principalii clienți pentru cei mai mulți dintre marii crescători de ovine din Buzău. Doar în ultimele zile, nu mai puțin de 12.000 de miei au fost trimiși către centrele de colectare din Tulcea și Constanța, însă, spun reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Buzău, cererea din străinătate este în continuă creștere. Mai exact, cu 15 % mai multe solicitări decât în aceeași perioadă a anului trecut.
„Au plecat către centrele de colectare de pe raza județelor Tulcea și Constanța un număr de 12.000 de miei care, ulterior, vor ajunge, cea mai mare parte către export, în general în Țările Arabe. Pe piața internă, cererea nu este atât de mare la această dată. Diferența, raportat la aceeași perioadă, este de 5.000 de capete, deci și solicitările pentru piața internă sunt mai mici”, a spus Iulian Moca, purtător cuvânt DSV Buzău.
Motivul ar fi prețul avantajos pe care îl oferă străinii. Și mai mare decât anul trecut și mai bun decât ce din România.
”Cauzele, o mare parte din miei sunt mici, ca și greutate, nu sunt apți pentru a fi sacrificați. Acesta ar fi un motiv. Nu în toate situațiile, dar în marea majoritate, mieii nu au ajuns la greutatea optimă pentru a fi sacrificați. Și al doilea aspect este aspectul de natură financiară, în sensul că prețul cărnii de miel este mai mare față de anul trecut cu, undeva, la 10%-20%. Pentru export, prețul practicat la această dată este între 19-20 de lei în viu. Este mai mare decât anul trecut și este avantajos din punct de vedere al crescătorilor. Din punctul meu de vedere, dacă nu ar fi existat o solicitare pentru export al acestor miei, probabil că prețul ar fi fost mai mic la mielul sacrificat și vândut pe piața românească. Deci, practic, este cererea și oferta”, a mai spus Moca.
În schimb, pe piața internă cererea este scăzută. Până acum în Buzău s-au sacrificat 1600 de animale la centrele de abatorizare, însă acestea vor ajunge tot în străinătate, mai exact în Italia.
”Până la această dată au fost sacrificați, pe raza județului Buzău, 1.600 de capete miei la nivelul unei unități de abatorizare, autorizată sanitar-veterinar, care au plecat cu destinația Italia. Din evidențele sanitar-veterinare, în perioada următoare vor fi sacrificați, la nivelul acestei unități, un număr de 16.000 de capete de tineret ovin, care vor fi destinați unei unități de comercializare, unui retailer, care probabil îi vor comercializa pe raza teritoriului României, la nivelul unităților autorizate, acesta deținând unități pe întreg teritoriul României. Cifra este mult mai mică raportată la aceeași perioadă, comparativ cu anul trecut. Numărul este mai mic cam cu 20% mai mic față de anul trecut, la aceeași perioadă”, a explicat purtătorul de cuvânt al DSV Buzău.
Până acum, în Buzău s-au tăiat, în centrele autorizate, cu circa 20% mai puțini miei decât anul trecut, însă se așteaptă să fie mai multe tăieri în perioada sărbătorilor pascale, când ar trebui să se ajungă la circa 20.000 de capete sacrificate.
Adaugă comentarii