Actualitate

Tot mai mulți tineri renunță la agitația din orașe pentru un trai mai liniștit la țară. Cum li se schimbă viața după doar câțiva ani

Sursa foto Fb/ Valea Nișcovului

De câțiva ani, viața la țară, departe de aglomerația și stresul din oraș, a fost alegerea făcută de tot mai multe familii. Tinerii, mulți obișnuiți să trăiască în mijlocul Capitalei, nu s-au uitat o clipă înapoi când au găsit o casă în mijlocul naturii, înconjurată de dealuri, verdeață, aer curat și oameni primitori. Au renunțat la traiul în oraș și au luat-o de la zero într-un loc străin. Totul cu un singur gând: că astfel ei și copiii lor vor respira aer curat, vor petrece timp în mijlocul naturii dar și că vor putea pune umărul la dezvoltarea zonelor de care s-au îndrăgostit. Doi dintre tinerii care au renunțat la toate oportunitățile pe care le ai în București și s-au mutat în comune din județul Buzău au povestit, la Focus TV, cum au ajuns să ia o asemenea decizie și cum le-a schimbat viața.

Narcisa Dumitru s-a mutat împreună cu soțul său la Mierea, Vernești, în urmă cu 4 ani. Cunoșteau zona de ceva vreme, din timpul călătoriilor pe care le făceau în timpul liber, atrași de peisajele mirifice din Buzău. Așa că în momentul în care au ajuns la concluzia că ar fi mai bine pentru ei să se mute de la oraș într-o zonă rurală, sătui de agitație și un oraș tot mai aglomerat, nu au trebuit să caute locul, au știut exact unde vor să locuiască.

“După foarte mult timp petrecut în Capitală, după facultate, 12 ani de lucrat, eu și soțul am decis că nu ni se mai potrivește, prea aglomerat, aer poluat, am simțit nevoia de o schimbare, de un loc mai liniștit, mai curat. Am găsit locul întâmplător, îl admiram când ne plimbam prin județul Buzău. Am rămas cu gândul la această zonă, cât e de frumoasă, mă gândeam de ce nu e amenajată,de ce nu sunt mai mulți turiști, de ce nu știu oamenii de ea. Așa că nu a fost deloc greu să găsim locul potrivit când am decis să ne mutăm.”

Cei doi tineri s-au mutat la Mierea, unde au găsit ceea ce își doreau: utilități, liniște și aer curat.

“Am ales să cumpărăm o casă într- o zonă unde se poate ajunge pe un drum asfaltat, am ales un sat unde sunt gaze, deci avem o centrală, avem apă. Când ne-am mutat nu era fibră pentru internet, a trebuie să insistăm și să așteptăm vreo două luni până să vină o campanie. Acum, copiii cresc la aer curat. Petrec mai mult timp afară decât pe telefon, dorm foarte bine, aerul curat îți spune cuvântul, au acces la fructe, se joacă cu animale,se joacă în pământ, sunt rezistenți la boli, le prinde foarte bine viața aici.”

Tinerii s-au lovit însă și de câteva dezavantaje, cum ar fi lipsa unei creșe unde să își lase copiii cât ei își desfășoară activitatea, ori cheltuieli mai mari cu întreținerea casei și a curții. Dar, minusurile au fost mult prea puține în comparație cu beneficiile vieții la țară. În scurt timp de la stabilirea la Mierea, s-au integrat perfect, simțind că sunt exact acolo unde trebuie. Așa au pus bazele unei asociații care își propune promovarea și dezvoltarea Văii Nișcovului.

“Mi-am dorit să scoatem la iveală potențialul pe care îl are zona noastră. Aveam experiența Fundației Comunitare Buzău, mi-am dorit să punem pe hartă Valea Nișcovului, să facem accesibile punctele de interes, să marcăm obiective, trasee, să le promovăm. Niște vecini aveau aceleași gânduri, așa că ne-am asociat. Pentru început am organizat câteva ecologizări pe valea râului astfel încât să aducem oamenii împreună. Ne dorim două direcții de dezvoltare- una internă, în cadrul comunității, să creem apartenența la comunitate și, în viitor, când discutăm cu localnicii, să spună cu mândrie că stau pe Valea Nișcovului. A doua direcție-să ne deshidem spre exterior, să facem cunoscută zona, să realizăm infrastructura turistică, dacă va crește numărul de turiști e clar că și nivelul de trai va crește. Vreau să las ceva în urma mea, ceva care să îmbunătățească viața și zona pentru copiii mei și ai tuturor.”

O poveste asemănătoare este întâlnită câțiva kilometri mai la nord, la Pătârlagele. Mihai și Cristina Negoț au plecat din București în urmă cu 8 ani și s-au stabilit pe Valea Buzăului. Au plecat cu același gând, și anume acela că a venit momentul să le ofere copiilor un loc mai primitor, mai sănătos. S-au mutat într-o casă la Pătârlagele,  pe meleagurile unde crescuse Mihai.

“Știam locul și știam că e o zonă cu potențial, aveam prieteni aici, voiam să creștem copiii într-un mediu mai curat. Cel mai greu ne-a fost în primele 6 luni, a fost mai durerose pentru că eram obișnuiți cu viața de oraș, să ieșim în fiecare zi, să cunoaștem foarte mulți oameni. Mi-a fost cel mai greu să fac focul, am scăpat acum cu o pompă de căldură electrică. Dar, a fost o alegere bună, și îmi zic asta în fiecare zi când mă uit pe dealuri, zic  mereu că am făcut o alegere bună. Natura mă bucură cel mai mult, mă bucură că am putut să facem pasul ăsta, dar și să trăim lângă oamenii de aici pe care îi cunosc de mic.”

De când s-au mutat la Pătârlagele, tinerii au pus la punct și o afacere în domeniul apicol care se dezvoltă din ce în ce mai frumos. Tinerii antreprenori au scos pe piață mai multe sortimente de mâncăruri primitive pe bază de miere de albine. Iar luni bune au lucrat, și au și reușit recent, să parcurgă toți pașii pentru a oferi clienților băutura dacilor, miedul, o băutură alcoolică obținută din miere fermentată.

Antreprenorul de pe Valea Buzăului este mulțumit de alegerea făcută și de viața pe care o duce acum printre prieteni, printre vecini gata să îl ajute oricând are nevoie, și, mai ales, într-o zonă de poveste. Așa că sfatul său pentru cei care îl întreabă dacă să facă sau nu un asemenea pas este unul spus clar și hotărât:

“Dacă poți să scapi de oraș, trebuie să faci pasul ăsta pentru că e minunat și avem nevoie de oameni buni la țară.”

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian