Actualitate

Totul despre începerea școlii! Câte unități din Buzău NU sunt pregătite încă să-și primească elevii, cum se vor desfășura cursurile, dar și câți profesori s-au vaccinat până acum

O serie de necunoscute cu trei săptămâni înainte de începerea noului an școlar. În condițiile în care, autoritățile de sănătate publică spun că în septembrie ne putem aștepta la peste o mie de cazuri de COVID-19,  toată lumea se întreabă cum vor decurge cursurile în acest an școlar.                                                                      

Ministerul Educației a prezentat o serie de propuneri privind modul în care s-ar putea derula orele în acest an școlar, în condițiile în care România traversează al patrulea val al pandemiei de coronavirus. Autoritățile centrale au vorbit despre scenariul în care cursurile se vor desfășura fizic în clase în toate localitățile în care rata de infectare este de sub 6 la mia de locuitori. Mai mult decât atât, autoritățile iau în calcul posibilitatea ca și în localitățile cu rata de infectare de peste 6 la mie, copiii de creșă și cei de grădiniță să poată merge la unitățile școlare atâta vreme cât localitatea nu intră în carantină. O altă variantă de lucru ar fi ca  în cazul în care rata de infectare ar depăşi 6 la mie, şcolarii de gimnaziu să intre în online, în timp ce în cazul elevilor de peste 12 ani se ia în calcul posibilitatea ca aceştia să poată merge la şcoală, cu prezenţă fizică, dar în anumite condiții.  Scenariul după care vor funcționa anul acesta școlile în funcție de rata de infectare va fi aprobat în primele zile ale lunii septembrie printr-un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. Sunt așadar multe nebuloase privind modul în care se vor desfășura orele atunci când incidența îmbolnăvirilor va crește. Cert este în acest moment că elevii vor începe școala cu prezență fizică în clase dar și că, în sfârșit, părinților le va fi permisă participarea în curtea școlilor, la manifestările de început de an școlar.

”Activitățile acestea se pot desfășura, așteptăm ordinul comun al Ministerul Educației și Ministerului Sănătății, dar așa după cum știm acum, aceste activități se vor desfășura în aer liber, să sperăm că vremea va ține cu noi, cu măști pentru că avem o diversitate foarte mare, elevi, profesori, bunici și pe o durată de timp mai scurtă și rezonabilă. Ne vom rezuma și noi directorii de școală și colegii noștri din școală și invitații care vor fi din afara reprezentanți al Administrațiilor Publice Locale din fiecare unitate. La câteva cuvinte de început, e bine că putem ține în fiecare școală pentru că marchează foarte bine începutul de an școlar”, a declarat șeful ISJ Buzău, Ionel Meiroșu.

O altă nebuloasă este cea în jurul profesorilor care nu sunt vaccinați. Ministrul Sorin Câmpeanu a anunțat că dascălii care nu s-au vaccinat şi nici nu se testează împotriva COVID-19, nu vor mai veni la şcoală atunci când incidenţa îmbolnăvirilor de Covid-19 trece de şase la mie. Cîmpeanu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că toate cadrele didactice au acces nediscriminatoriu în şcoli până la pragul de şase la mie. Ce se întâmplă însă cu aceștia după ce incidența trece de 6 la mie?  Vor putea fi ei înlocuiți cu alții?  Rămâne de văzut.

La nivelul județului Buzău,  circa 60 la sută din angajații din școli s-au vaccinat anti-Covid, până acum.

” Cu siguranță sunt cazuri în care nu vor să se vaccineze, unii din motive personale, alții din motive obiective, acum cum gândește domnul ministru să dea această pauză colegilor noștri este greu de spus până când nu vom vedea pus pe hârtie un act normativ cu privire la deciziile în sensul ăsta. La momentul acesta, nu putem discuta de măsuri ce pot fi luate pentru cadrele didactice care nu vor să se vaccineze și vor să vină la școală. Ne punem speranța că vom începe în condiții normale. Ce va fi mai târziu rămâne să vedem care va fi evoluția”, a declarat profesorul Ion Dobre de la Sindicatul Învățământului Preuniversitar Buzău.

Pe de altă parte, autoritățile din învățământul buzoian spun că circa 85-90 la sută din unitățile de învățământ din județ sunt pregătite să-si primească elevii. Restul mai au de lucru:

” La momentul acesta peste 85, ne apropiem de 90%, unități de învățământ din județ, care sunt pregătite în sensul că și-au făcut igienizarea, și-au asigurat necesarul de combustibil peste 80, 90% pentru începerea noului an școlar. Bineînțeles că mai avem câteva situații punctuale, cum este Liceul Henri Coandă, mai sunt lucrări de preparare tehnică, o parte din Școala 11 la fel, sperăm să fie finalizate, aceste lucrări ca și infrastructură mă refer. Ca acoperire de personal, suntem în perioada de desfășurare a acoperirii pe posturi pentru suplinire. Am încheiat prima etapă de la titularizare, urmează suplinirea și vom acoperi și cu personal didactic eventualele ore și catedre rămase vacante”, a mai declarat șeful ISJ Buzau, Ionel Meiroșu.

Între timp, începând de luni, toate școlile vor trebui să desemneze un cadru didactic care să țină legătura pe subiectul Covid cu părinții, pe de o parte, și cu autoritățile de sănătate publică, pe de altă parte. La Buzău, au fost desemnați deja toți acești profesori.

Anul acesta, cursurile încep pe 13 septembrie.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian