Actualitate

Transformarea Crângului în pădure-parc, din nou pe masa aleșilor locali. Consilierii opoziției cer măsuri pentru protejarea lalelei galbene și a stejarilor seculari

Transformarea pădurii Crâng în pădure-parc va reaprinde, cu siguranță, vineri, spiritele în Consiliul Local Municipal. Pe ordinea de zi este inclus un proiect prin care inițiatorul, respectiv consilierul local municipal Irinel Cîrstea, în colaborare cu expertul de mediu Haritina Crăiță, cere revizuirea unei hotărâri mai vechi a Consiliului Local, mai exact modificarea studiului privind transformarea Crângului în pădure-parc. Este nevoie de acest pas, spune Haritina Crăiță, pentru a respecta o sarcină transmisă de Agenția pentru Protecția Mediului încă de anul trecut.

“Agenția pentru Protecția Mediului, în august, anul trecut, a emis o decizie la schimbarea amenajamentului pădurii în care obliga Consiliul Local, care este proprietarul Crângului și al noului amenajament, să ia o serie de măsuri de protejare a speciilor care fac parte din pădurea Crâng, care rezervație naturală, adică a lalelelor galbene și stejarilor seculari. În acea decizie se precizeaza că în acest an, deci în primul an de valabilitate a noului amenajament, este obligatoriu să se facă cartarea, adică cu GPS- ul să se delimiteze unde cresc lalele galbene în Crâng, unde sunt stejarii seculari, să se delimiteze frumos, și din acel studiu care prevede schimbarea pădurii în pădure-parc acele zone să fie eliminate. Și, în rest, să facă ceea ce au de gând cu proiectul acela 181.”

Practic, spune Haritina Crăiță, ar fi nevoie de identificarea tuturor zonelor unde crește laleaua galbenă, dar și unde sunt stejari seculari, specii protejate de lege, astfel încât pe acele parcele să nu fie amenajate căsuțe informative, alei și altele.

“Dacă se va aproba acest proiect, există temeiul legal pentru a se aproba fonduri din buget pentru cartarea cu GPS, care trebuie realizată de specialiști. În aprilie înfloresc lalelele. Ele pot fi identificate unde cresc doar când sunt înflorite. De aceea este grabă. Dar, eu spun că în primăvară, că tot este Săptămâna Verde, putem merge cu copiii în parc și, cu grijă, cu ei și cu domnii profesori, să delimităm cu bandă galbenă unde sunt lalele. Pădurarul se duce cu cei care au GPS și văd unde sunt stejari seculari, iar unde noi delimităm cu bandă galbenă că sunt lalele vor măsura și vor pune pe planurile din studiu, apoi se refac planșele din studiul aprobat prin hotărârea 181 și se amplasează căsuțe și alei în rest.”

Însă, inițiatorii nu au mari speranțe ca proiectul să fie adoptat. Proiectul de hotărâre ajunge pe masa aleșilor locali cu aviz nefavorabil de la secretarul primăriei, pe motiv că pentru modificarea studiului de fundamentare solicitată de inițiator ar fi necesară parcurgerea unui alt traseu.

Aceeași opinie și din partea Direcției Tehnice a Primăriei Buzău.

Ședința CLM Buzău este programată vineri, 26 ianuarie.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian