Actualitate Alertă Coronavirus Buzău

TRATAMENT CU PLASMĂ PENTRU BOLNAVII COVID-19! Spitalul Județean a făcut prima transfuzie omului de afaceri, Ionel Turturică. Este însă mare criză de donatori

Pacienții COVID-19 în stare gravă, internați la secția de Terapie Intensivă, pot beneficia de tratament cu plasmă hiperimună. Spitalul Județean Buzău a primit acordul de la Ministerul Sănătății, iar din 6 august, personalul medical poate face astfel de transfuzii pacienților infectați cu SARS-CoV-2.  

”Acum avem schema completă pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2,  în Terapie intensivă. Din câte știm din experiența țărilor europene care au avansat mai mult în tratamentul pentru COVID-19 , se pare că aceasta transfuzie cu plasma de la pacienții care au anticorpi pentru tratarea acestei boli ajută în vindecarea mai rapidă a bolnavilor în stare gravă, mai ales a celor intubați”,  a spus Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău.

Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău

Până acum , doar un singur pacient internat la ATI, în Spitalul Județean Buzău, a beneficiat de transfuzie cu plasmă hiperimună. Este vorba despre omul de afaceri Ionel Turturică pentru care însă s-a adus plasmă de la Ploiești.

Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău

Doar 6 donatori din peste 1.000 de vindecați

De altfel, în Buzău numărul donatorilor este foarte mic. Până acum două zile doar trei din cei peste 20 de pacienți vindecați de COVID-19 , care și-au manifestat dorința de a dona, au și putut face acest gest. Și asta pentru că nivelul lor de anticorpi după vinderea de infecția cu SARS-CoV-2 era foarte mic. Însă, speranțele reprezentanților Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău au crescut odată cu schimbare normelor în baza cărora se poate face donarea de plasmă necesară în tratarea COVID-19. Mai exact, odată cu aceste modificări un număr mai mare de persoane pot dona ceea ce s-a și întâmplat. În ultimele două zile deja trei buzoieni au donat plasmă.

Este vorba despre o familie, sot și soție, infectați cu SARS-CoV-2 și o a treia persoană, un bărbat. Cei trei au vârste cuprinse între 40 și 50 de ani și au trecut prin forme medii spre grave de boală.

Adriana Crăciun, director

Fiecare dintre cei care au donat și-a manifestat dorința de a repeta gestul și după două săptămâni.

”Doamna Crăciun, cu mare drag vom veni și peste două săptămâni. Vrem să ajutăm oamenii care trec prin ce am trecut și noi! Le dorim tuturor sănătate și multă putere să treacă peste aceste momente grele. Eu și soțul am fost și suntem tare bucuroși că putem ajuta și noi la rândul nostru”, spune pe Facebook, la postarea făcută de directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, unul dintre cei trei donator. 

Buzăul a ajuns astăzi la 1964 de bolnavi COVID-19, iar 1099 sunt deja vindecate de infecția cu SARS-CoV-2.