În plin sezon estival, vacanța mult așteptată, cu expunerea prelungită la soare, se poate transforma într-o experiență de nedorit. Specialiștii avertizează că expunerea la soare în orele de vârf poate cauza probleme grave, pielea fiind serios afectată. Din fericire, există soluții la îndemâna oricui pentru a nu ajunge în acest punct. De exemplu, cătina, fructul pe care multe persoane îl consumă în special iarna, ținând cont de conținutul ridicat de vitamina C.
Mihaela Căruțașu, proprietarul unei plantații de cătină, la Rușețu, o tânără antreprenoare care a adus pe piață și produse cosmetice sănătoase, pe bază de cătină, a vorbit recent, la Focus Tv, despre beneficiile consumului acestui fruct în orice anotimp, nu doar iarna. În primul rând, spune Mihaela Căruțașu, cătina ar trebui consumată constant, nu doar atunci când se apropie iarna și vrem să ne asigurăm o imunitate de fier.
“Cătina este cunoscută pentru că prin proprietățile sale ajută organismul să dezvolte imunitatea. Dar, cătina nu este bună doar pentru imunitate, sau pentru răceli. Nu este bine s-o consumăm doar când este rece afară. Indicat ar fi să o consumăm pe tot parcursul anului, în cantități constante, astfel încât organismul nostru să beneficieze de acest aport de vitamine și minerale tot anul.”
Astfel, dacă iarna cătina asigură organismului o imunitate solidă pentru a face față virusurilor gripale, vara este ajutorul de nădejde pentru piele, intens expusă la razele soarelui.
“Pe lângă dezvoltarea sistemului imunitar, cătina are și alte proprietăți. Mie îmi place să spun că este “prietenul pielii”. Cătina are un conținut ridicat de betacaroten, are acea culoare portocaliu închis, un portocaliu chiar aprins și frumos, iar organismul nostru transformă betacarotenul în vitamina A, iar vitamina A ne ajută în tot ceea înseamnă protejarea pielii.”
Uleiul de cătină, remediu pentru arsurile solare
Tocmai aceste caracteristici fac ca fructul să fie utilizat, sub diverse forme, în industria produselor cosmetice. De exemplu, uleiul de cătină este cel mai bun produs pentru protejarea pielii de efectele soarelui puternic.
“Uleiul de cătină este folosit în produsele cosmetice și oferă o protecție împotriva razelor ultraviolete. Deci, iată că putem să folosim cătina și pe perioada verii, în special uleiul de cătină îl putem adăuga în produsele noastre cosmetice și în felul ăsta ne asigurăm că ne protejăm tenul împotriva razelor ultraviolete. Uleiul de cătină este bun atunci când avem o arsură, o arsură solară sau o arsură domestică. Dacă am stat prea mult la soare putem să luăm puțin ulei de cătină și aplicăm direct pe piele și o să observați că într- o perioadă scurtă de timp se reduce acea inflamație, se duce roșeața și dispare acea senzație de arsură și de uscăciune a pielii.”
Mihaela Căruțașu a înființat o plantație de cătină ecologică, la Rușețu, în anul 2013. A pornit la drum după o experiență personală, când a observat beneficiile consumului acestui fruct. Copiii săi, prichindei de grădiniță, au scăpat de răcelile frecvente întâlnite în perioada în care se aflau în colectivitate, așa că a decis să ajute și alți părinți să asigure o sănătate de fier copiilor. Tânăra și soțul său au înființat plantația care a devenit una dintre cele mai cunoscute din țară, pentru că fructele îngrijite cu mare atenție, fără a fi stropite cu vreo substanță chimică, sunt 100% naturale și un adevărat medicament pentru organism.
” Avem doi copii și la momentul respectiv, înainte să înființăm plantația, erau la grădiniță. Ca orice părinți cu copii mici, am trecut prin acele episoade de o săptămână la grădiniță și două acasă. Am tot încercat să găsim niște metode astfel încât să-i facem să treacă mai ușor peste aceste episoade și am descoperit fructul de cătină. După ce l-am încercat noi, pe familia noastră, ne-am convins cât de benefic este și am zis că ar fi bine să facem o plantație de cătină. Nu doar copiii, ci și noi, la momentul actual, suntem consumatori de cătină sub diverse forme. Noi am înființat plantația în anul 2013, încă de la înființare am înscris-o în agricultura ecologică, asta înseamnă că tot ceea ce înseamnă lucrări și îngrijire sunt pe baza unei agriculturi ecologice, nu folosim substanțe de sinteză, nu folosim substanțe chimice iar îngrijirea se face doar cu substanțe permise și în mod tradițional, cu utilaje mecanice, nu stropim cu substanțe chimice”, a adăugat Mihaela Căruțașu.
Adaugă comentarii