Final de misiune, după mai bine de șase decenii, celebrat cu o ceremonie de retragere la Baza Aeriană Boboc. Cadrele militare au au participat, cu emoție, la zborurile de retragere organizate cu cele două aeronave de tip MiG-21 LanceR , din dotarea bazei.
Este vorba despre cel mai longeviv avion de vânătoare din dotarea Forțelor Aeriene Române care va fi retras începând cu data de 15 mai. După 61 de ani de carieră, aparatul va ieși din dotarea aviației românești, nu înainte de a fi scris istorie.
La Baza Aeriană Boboc a avut loc, vineri, o ceremonie dedicată retragerii MiG-21 LanceR . Pentru ultima oară piloții au urcat la manșa acestui supersonic și au executat ultimele zboruri. La final a avut loc și tradiționala trecere a celor două aeronave printr-un tunel de apă.
”Aeronavele MiG-21 LanceR au scris istorie în Aviația României constituind coloana vertebrală a apărării spațiului aerian al țării noastre, prin îndeplinirea serviciului de poliție aeriană SLP-PA, participarea la exerciții naționale și internaționale,show-uri aeriene, având la manșă adevărate legende și modele de piloți militari.” se arată pe pagina de Facebook a Bazei Aeriene Boboc, într-o postare dedicate momentului de retragere a celui mai longeviv apparat de zbor pe care l-au ridicat de la sol, vreme de peste șase decenii, aviatorii români.
Retragerea avioanelor de tip MiG-21 LanceR are loc în urma unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în cadrul procesului de tranziție la avioanele F16. Numărul exact de aparate de tip
MiG-21 LanceR aflate în serviciul Armatei Române nu a fost dat publicității, dar din estimări reiese că în ultimii ani până în 30 de astfel de aeronave au fost folosite în misiuni. Din 1990 până acum, 20 de aparate de acest tip s-au prăbușit.
Adaugă comentarii