Actualitate

Un buzoian a murit pentru că ambulanța nu a putut ajunge la el. Eforturi susținute ale posesorilor de mașini 4×4 în încercarea de a-l salva

Un bărbat iubitor de natură și frumos a murit în urma unui infarct, fără să poată fi ajutat. Este verdictul crunt dat, în acest caz, de starea drumurilor din județ, care a făcut ca accesul echipelor de salvare pentru a-l ajuta să fie o misiune imposibilă. Zi de zi, oamenii se lovesc de incompetența autorităților în cazul drumurilor impracticabile și condițiilor de trai precare. Și iată că în acest caz, practic, timpii de așteptare au trasat clar linia dintre viață și moarte.

Totul s-a întâmplat în satul Scorțoasa, zilele trecute. Bărbatului în vârstă de 73 de ani i s-a făcut rău, iar soția sa a sunat la 112 ca să ceară ajutor. El avea nevoie periodic de tratament și supraveghere din partea personalului calificat, iar cu doar o zi înainte o ambulanță ajunsese la el cu greu, pentru îngrijiri medicale. Deși vremea era favorabilă în zilele în care bărbatul avea nevoie de tratament, cu greu reușeau echipajele să urce pe drumul anevoios. Când i s-a făcut rău plouase, iar drumul anevoios devenise de-a dreptul impracticabil.

Întreaga comunitate din zonă s-a mobilizat încercând să ajungă la bărbat. În câteva minute, doi săteni au reușit să ajungă la casa bărbatului, cu ajutorul mașinilor lor echipate pentru drumuri grele. Unul dintre ei, Alexandru Slabu, aflase primul despre eveniment și a anunțat încă un posesor de 4×4, Tudor Socrate, că este nevoie de el. Zona este atât de dificil de parcurs încât Alexandru nu a îndrăznit să plece singur la drum, chiar dacă știe zona ca-n palmă.

Tudor Socrate

Când au ajuns la casa soților Papuc, Tudor a început manevrele de resuscitare. Știa foarte bine să acorde primul ajutor, după ce a făcut cursuri în acest sens, dar fără rezultat, după mai bine de 35 de minute. Salvatorii din sat au încercat să ajute și echipajul de pe ambulanță să ajungă mai repede, pentru ajutor calificat, iar în tot acest timp au comunicat cu dispecerul de la ambulanță. După ce, cu greu, a ajuns și personalul de la salvare la fața locului, au urmat alte 35 de minute de resuscitare. Din păcate, toate eforturile au fost în zadar, iar în final a fost declarat decesul bărbatului.

După ce am ajuns, am constatat ca este inconștient și nu respiră. Am început manevrele de resuscitare (masajul cardiac) și am sunat la 112 să anunț cele menționate mai sus. Am continuat masajul cardiac pana la sosirea personalului de pe ambulanță, aduși la Tocila de către dl Alexandru Slabu . Din păcate, dl Papuc Constantin a decedat.Dumnezeu să-l odihnească în pace!, a notat Tudor Socrate pe Facebook.

Nu este prima oară când doar mașinile 4×4 pot ajunge în zona respectivă. Anul trecut, în preajma Crăciunului, un bărbat de 56 de ani a rămas împotmolit în noroi, după ce sistemul GPS a dat o eroare și l-a ghidat pe un drum greșit, care era greu practicabil. Și atunci tot Tudor a salvat situația, pentru că echipajele venite în ajutor au rămas la rândul lor împotmolite. De altfel, Șansa News a scris la momentul respectiv despre această intervenție, AICI.

Etichete