Actualitate

Un virus nemaiîntâlnit în Buzău a scos din circuit singura păstrăvărie cu tradiție din județ. Au fost uciși aproape 100.000 de pești (FOTO&VIDEO)

Un virus nemaiîntâlnit până acum în județul Buzău a scos din circuit singura păstrăvărie din județul Buzău, cea de la Bâscenii de Jos, din comuna Calvini. Aproape 100 de mii de pești, de diferite mărimi, au murit sau au fost uciși după confirmarea virusului care a declanșat septicemie hemoragică  în rândul efectivului.

” La unitatea în speță au început să apară mortalități normale, tehnologice, iar dânșii în cadrul programului propriu de autocontrol, au recoltat o probă pe data de 19 noiembrie. Pe 23 noiembrie au fost semnecă e posibil să avem virusul acolo. Așadar, suspiciunea a  apărut în data de 19 noiembrie, la păstrăvărie, la nivelul unui singur bazin din cele 25 existente. Au fost recoltate probe oficiale de către reprezentanții Direcției Sanitar- Veterinare, iar în data de 13 decembrie a venit buletinul cu rezultat pozitiv. Practic, s-a confirmat prezența virusului la Salmonide, în speță la păstrăvul curcubeu. La noi în județul Buzău, această unitate era singura de profil, singura păstrăvărie din județ. Aparține Regiei Naționale a Pădurilor, respectiv Direcției Silvice Buzău, în speță Ocolului Silvic Cislău. În urma emiterii buletinului de analize au fost uciși toți peștii existenți la nivelul păstrăvăriei, undeva în jurul cifrei de 93.000 de bucăți, de diferite dimensiuni, de la cea mai mică categorie până la pești care puteau fi livrați”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Este pentru prima dată când în județul Buzău apare acest virus și nici la  nivel național nu au fost prea multe astfel de focare în ultima vreme.  Autoritățile sanitar veterinare cred că virusul ar fi putut fi adus de păsări sau chiar de animale sălbatice, dat fiind că la păstrăvăria respectivă efectivul de pești era deoseori atacat de vidre.

„În județul Buzău nu a fost niciodată un astfel de focar, la nivel național au mai fost focare, chiar și anul acesta, însă sporadice. În momentul acesta nu există o legătură între focarul de la Buzău și alte focare din țară. Distanța și sursa de apă și furajarea,  toate ne fac să credem că nu există legătură cu alte focare. În schimb sunt incriminate, și am fost și eu personal la fața locului, păsările sălbatice. În zonă au fost identificate și egrete și pescăruși, plus animale sălbatice. Peștii de aici erau deseori atacați de vidre din zonă, pentru că păstrăvăria e amplasată în apropierea râului Bâsca”, a mai declarat reprezentantul DSVSA Buzău.

Odată cu apariția focarului de septicemie hemoragică, păstrăvăria de la Bâscenii de Jos a fost practic scoasă din circuit.  Proprietarul, în speță Ocolul Silvic Cislău, va fi despăgubit, însă nu se știe când vor veni banii. În plus, va fi nevoie să treacă o perioadă până ce ferma va putea fi repopulate:

„Boala se află pe lista celor pentru care se dau despăgubiri. Proprietarul va primi cu siguranță despăgubiri, mai puțin pe capetele care au murit, un număr de 5300 de capete, cele care au murit înainte de confirmare.  După efectuarea  dezinfecției, trebuie să fie o perioadă de pauză obligatorie de 6 săptămâni. Adică, toate bazinele stau pe uscat, după care de abia după aceea se pot repopula. Păstrăvăria din județul Buzău era singura autorizată și era și de tradiție, pentru că majoritatea buzoienilor știau că la Lunca Bâscii, la Calvini, există această păstrăvărie care livra păstrăvii către cetățeni direct, nu aveau contracte de procesare cu unități mari. Tot peștele care se producea acolo se vindea către persoane fizice”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian