Urșii care atacă în intravilanul localităților ar putea fi împușcați imediat, la decizia primarului! Este noua procedura ce va fi cuprinsă în Ordonanță 81, modificată la propunerea Ministrului Mediului după mai multe solicitări venite inclusiv de la primarul comunei Chiojdu, Gheorghe Neamțu.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat joi, într-o conferință de presă, că va cere modificarea ordonanța după care se acționează în cazul atacurilor urșilor. Concret, procedura va fi simplificată, iar primarul va decide dacă ursul poate fi împușcat atunci când acesta este văzut în interiorul localităților și reprezintă un pericol pentru viața oamenilor.
„Voi propune o modificare a legislaţiei primare în sensul în care Ordonanţa 81 va fi amendată şi propunerea pe care o voi face este ca în intravilanul localităţilor să renunţăm să eliminăm intervenţia gradual, pentru că astăzi, primarul, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populaţia, este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare a celui exemplar, după care are dreptul, conform legii, să împuşte ursul respectiv sau să îl eutanasieze. Voi propune eliminarea intervenţiei graduale, voi lăsa libertate reprezentanţilor autorităţilor publice locale, primarilor, să ia decizia pe care o apreciază a fi corectă în legătură cu situaţia cu care se confruntă, în localitatea respectivă”, a anunţat ministrul Mediului.
Textul Ordonanței nr.81 a fost deja scris astfel că documentul așteaptă să fie adoptat în următoarea ședință de Guvern. Iată care sunt noile articole:
1. La articolul 2, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
„(5) În situația în care unul dintre membrii echipei de intervenție se află în imposibilitatea de a fi prezent la locul intervenției, comunicarea dintre aceștia se poate face folosind mijloace electronice de comunicare la distanță.”
2. La articolul 4, alineatul (1) se modifică după cum urmează:
„(1) Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează prin următoarele metode:
a) alungare prin diverse mijloace;
b) tranchilizare şi relocare;
c) extragere prin eutanasiere sau împuşcare.”
3. La articolul 5, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:
„(6) – Prin excepție de la alin. (1) și alin. (5), în cazul în care prezența exemplarelor de urs este semnalată în intravilanul localităților, intervenția imediată asupra acestora se efectuează prin oricare din metodele prevăzute la art. 4 alin. (1).”
Amintim că această propunere de modificare a legii a fost făcută și de primarul comunei Chiojdu, prin două adrese oficiale trimise către Ministerul Mediului. Prima adresă a fost trimisă în iulie 2023, iar cealalta în urmă cu câteva zile. Detalii AICI. Prin ambele adrese, primarul gheorghe Neamțu a cerut ca ”simpla prezență a urșilor în perimetrul intravilan să fie un motiv suficient pentru a permite recoltarea acestora prin împușcare”.
2025 2023
”Propunerile noastre produc efecte. Așteptăm concretizarea prin legiferare”, a spus primarul Gheorghe Neamțu.
Tot joi, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat că în România se află între 10.419 şi 12.770 de urşi bruni, în timp ce numărul optim de exemplare este estimat la 4.000.
Și la Buzău cifrele arată o creștere a populației de urși și, în același timp, o înmulțire a atacurilor. De exemplu, în luna martie, APM a avut 13 comisii de evaluarea pagubelor produse de urși, în teritoriile U.A.T.-urilor: Cernătești, Pătârlagele, Cănești, Beceni, Săpoca și Cislău.








Adaugă comentarii