Vremea schimbătoare, cu treceri bruște de la temperaturi foarte ridicate la ger, favorizează apariția bolilor de sezon. Sute de buzoieni, atât bebeluși, cât și adulți, au ajuns la spital sau în cabinetele medicilor de familie, în ultima săptămână, fiind diagnosticați cu viroze, pneumonii sau chiar gripă.
De exemplu, în ultima săptămână au fost înregistrate în județ 88 cazuri de gripă, aproape jumătate din numărul total înregistrat din octombrie și până în prezent.
“În cazul infecțiilor acute respiratorii, în ultima săptămână au fost înregistrate 385, totalul pe sezon fiind de 12 257 cazuri, dar dacă ne raportăm la aceeași perioadă a anului trecut, atunci am avut 19 903 cazuri. La pneumonii, în ultima săptămână am înregistrat 122 de cazuri și un total de 2 402 pe sezon, față de 3 431 sezonul precedent. La gripă am înregistrat 88 de cazuri în ultima săptămână, totalul de 198, față de 491 în sezonul precedent. Și în ceea ce privește vaccinarea antigripală cifrele sunt mai mici decât cele de anul trecut. Estimările arată că s-au vaccinat 25 000 de persoane, față de peste 30 000 sezonul trecut”, a declarat medicul epidemiolog al DSP Buzău, Carmen Scântei.
Valul de viroze și gripe se vede cel mai bine la Urgențe Pediatrie. Pe fiecare gardă sunt în jur de 60 de prezentări.
“Au început să crească prezentările după 15 decembrie, s-a simțit foarte mult timp în perioada Crăciunului, după Revelion a fost perioada cea mai înaltă, suntem undeva la 50- 60 de prezentări pe gardă în medie, mai crescut numărul în weekend. Sunt foarte multe viroze, cu febră foarte mare și copii care varsă, cam 10% din prezentări sunt gripe. Sugarii, copiii mici se internează, pentru că la ei se scade foarte greu febra, ei nu mănâncă, se deshidratează foarte ușor. Cam 50% din locurile din secție sunt ocupate”, a explicat, la Focus Tv, medicul Gina Anica, șef Secție Pediatrie.
Mulți copii sunt aduși la Urgențe cu febră foarte mare, deshidratați, așa că este nevoie de internarea lor pentru câteva zile.
“Gripa este cu febră mare, stare generală alterată, dureri de mușchi, copiii nu mănâncă, sunt somnolenți și febra persistă 24- 48 de ore mai ales dacă nu sunt testați la început și nu știu că au gripă. Cei mai mulți pacienți din ultima săptămână au luat virusul, în general, din familie, mai ales că a fost perioada sărbătorilor, au venit mai mulți oameni din familie cu simptome similare. În plus, sunt foarte puțini vaccinați, iar acest lucru se vede.”
Cum în această perioadă copiii au revenit în colectivitate, riscul de răspândire a virusurilor este și mai mare. Părinții sunt sfătuiți să îi țină pe cei mici acasă în momentul în care încep să prezinte simptome specifice afecțiunilor de sezon, pentru a evita complicațiile dar și transmiterea bolii.
“Cel mai important este ca la primele semne de boală să stea acasă, iar copiii care deja au avut pneumonii sau alte infecții respiratorii până în perioada aceasta să mai rămână o perioadă acasă, să nu se expună imediat, să nu meargă imediat în colectivitate. Cel mai important, de la primele semne de boală, fie că e gripă sau alte alte viroze, să rămână acasă.”
Din fericire, până acum nu s-au înregistrat cazuri foarte grave, cu complicații, care să necesite transferul la spitale din alte orașe.
Adaugă comentarii