Actualitate

Vânzarea porcilor sau a cărnii de porc, din gospodării, STRICT INTERZISĂ! Inspectorii sanitari iau la mână inclusiv anunțurile online. Noile reguli

Foto arhiva

Se apropie Crăciunul, începe și perioada în care carnea de porc este la mare căutare. Carmangeriile sunt pline în aceste zile. Gospodinele caută carne pentru friptura din ziua de Crăciun, dar și pentru produse tradiționale, precum tobă sau lebăr.

În carmangerii, și nu numai, ajung în această perioadă și inspectorii sanitar veterinari. Echipe ale DSVSA Buzău verifică deja, de câteva zile, unitățile care vând carne de porc, inclusiv abatoarele, pentru a vedea dacă sunt respectate noile reguli cu privire la vânzarea și transportul porcilor.  Inspectorii fac controale inclusiv la crescătorii de porci care aleg să își vândă marfa prin intermediul anunțurilor postate pe internet, pe site-uri specializate.

Controalele sunt dese în această perioadă, pentru că anul acesta sunt și reguli noi care trebuie respectate. De pildă, vânzarea porcilor crescuți în gospodării este strict interzisă. Carnea provenită de la un animal sacrificat într-o gospodărie poate fi consumată doar de către membrii familiei, nu vândută altor persoane. Dacă această regulă nu va fi respectată, iar echipele de control vor opri în trafic o persoană care transportă cu mașina un porc, viu sau sacrificat, buzoianul respectiv se va alege cu amendă între 10 000 și 15 000 lei.

Dacă o persoană vrea să transporte carnea pe o distanță mai mare, de la casa rudelor la propria locuință, va trebui să aibă asupra sa buletinul de analiză pe care să fie trecut clar numele său, dar și al proprietarului animalului.

“Dacă porcul respectiv a fost testat pentru trichinella spiralis și cel care transportă carnea deține asupra sa acel document, un buletin de analiză, sau o poză și o dovadă că proprietarul respectiv își are domiciliul în localitate, asta atestă faptul că provine din sacrificări în gospodărie și nu se întâmplă nimic. Dacă nu poate face dovada trasabilității cărnii respective, atunci riscă amendă de la 20 000 lei la 40 000 lei, precum și confiscarea întregii cantități de carne. Pe acel buletin de analiză scrie toate datele proprietarului, ale animalului, când a fost testat. De asemenea, este trecut și numele rudei căreia proprietarul îi dă o parte din carnea provenită de la animalul sacrificat, astfel încât să dovedească echipelor de control de unde provine carnea.”

Anul acesta, mai toți românii vor avea pe masa de Crăciun carne de porc și preparate din carne de porc provenită din import. Un studiu recent, realizat de cercetători de la ASE, arată că doar 10 % din carnea de porc ajunsă în consum, în România, este de proveniență autohtonă.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian