O veste bună pentru agricultorii afectați de secetă vine de la Ministerul Agriculturii: se schimbă modul de calcul pentru acordarea despăgubirilor în cazul culturilor calamitate. Ministrul Agriculturii a semnat un ordin în acest sens, care a fost publicat deja în Monitorul Oficial, și care prevedere exact ceea ce au solicitat fermierii: să se țină cont de pierderi în cazul agricultorilor care au fost și în anii din urmă afectați de secetă. Despăgubirile erau acordate până acum în raport cu producția medie a ultimilor 5 ani, din care erau eliminate valoarea cea mai mare și valoarea cea mai mica.
Fermierii au reclamat că, în condițiile în care au înregistrat pagube ani la rând, n-ar mai fi avut ce despăgubiri să primească. Ordinul ministrului a avut la bază o propunere înaintată de Direcția Agricolă Buzău, despre care Șansa News a scris AICI, și care de acum înainte devine aplicabilă.
Astfel, în cazul producătorilor care dețin, în ultimii 5 ani, cel puțin un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, va fi luată în calcul producția medie raportată de Institutul Național de Statistică. Cu alte cuvinte, este exact ceea ce au propus specialiștii Direcției Agricole Buzău.
Care sunt completările aduse legislației actuale, prin ordinul de ministru
pentru producătorii agricoli persoane fizice şi/sau persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice, care nu au istoric de activitate sau nu au istoric pentru cultura calamitată sau istoricul acestora este mai mic de 5 ani anteriori, aceasta nu se calculează şi se stabilește de către Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pe baza interogării bazei de date I.N.S. – Tempo On line „AGR110A – Producţia medie la hectar, la principalele culturi, pe forme de proprietate, macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe” pentru cultura/judeţul în cauză;
pentru producătorii agricoli persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice, care dețin evidenţe contabile şi au istoric de activitate pentru cultura în cauză, aceasta se stabilește pe baza datelor de producţie din evidenţele contabile proprii, puse la dispoziţia comisiei de către producătorii agricoli;
pentru producătorii agricoli persoane fizice şi/sau persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice, care deţin cel puţin un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor încheiat în unul din cei 5 ani anteriori, aceasta nu se calculează şi se stabilește de către Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pe baza interogării bazei de date I.N.S. – Tempo On line „AGR110A – Producţia medie la hectar, la principalele culturi, pe forme de proprietate, macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe” pentru cultura/judeţul în cauză.
Măsura e binevenită, în condițiile în care fermierii din Buzău, dar și din alte județe ale țării, se confruntă cu probleme majore din cauza secetei pedologice. Buzăul a cerut deja autorităților din Capitală să declare stare de calamitate, în condițiile în care culturile de toamnă sunt compromise aproape total, iar cele de primăvară sunt la rândul lor extrem de afectate.
Adaugă comentarii