La un an și jumătate de la obținerea acreditării de geoparc UNESCO, Ținutul Buzăului se dovedește a fi cel mai bun proiect pe care l-a avut județul nu doar în materie de dezvoltare a turismului, ci și prin impactul în diferite domenii, de la educație la cercetare. Toate aceste proiecte fac Buzăul mai vizibil la nivel național și internațional și au un aport la economia județului.
Bilanțul Asociației Ținutul Buzăului, la 18 luni de la obținerea statutului de geoparc UNESCO, menționează câteva dintre obiectivele realizate și modul în care anumite proiecte au deja rezultate cunatificabile. Prima reușită este creșterea numărului de turiști care vizitează județul.
”Dacă în anul 2021 și 2022 județul Buzău a atras circa 67.000 și 87.000 de vizitatori, conform INSSE, rezultatele preliminare arată că în anul 2023, în zonă au ajuns peste 69.000 de vizitatori doar în primele 6 luni ale anului, și asta în afara sezonului turistic. Se preconizează un total peste 150.000 de vizitatori până la finalul anului, dublu față de anii trecuți.” se arată într-un comunicat al asociației.
Reușita vine din faptul că Geoparcul Ținutul Buzăului a avut parte inclusiv de o foarte bună promovare, realizată în parteneriat cu Consiliul Județean, dar și cu alte instituții cum ar fi Ministerul Turismului. De pildă, la ultimul Târg de Turism al României, geoparcurile UNESCO din România au avut un stand separat, iar Ținutul Buzăului a fost foarte vizibil.
Nu este de ignorat nici posibilitatea ca localitățile din geoparc să obțină titlul de comune cu potențial turistic și, astfel, să-și crească șansele de promovare turistică, dar și punctajele în proiecte cu finanțare pentru dezvoltarea locală. De altfel, primăriile din Bozioru și Scorțoasa au dobândit deja statutul de comune cu poțential turistic.
Geoparcul, spațiu al cercetării și educației
Componenta de cercetare și educație este, de asemenea, bine reprezentată în proiectele inițiate de Asociația Ținutul Buzăului. În acest ultim an și jumătate au fost înființate opt laboratoare de științe, denumite laboratoare ale viitorului. Realizate cu finanțări din proiecte și sponsorizări, laboratoarele le oferă posibilitatea copiilor de la țară să studieze rocile și cristalele folosind microscoape și alte echipamente moderne. Pentru școlile care nu au beneficiat de asemenea dotări, a fost înființat Laboratorul Umblător, un laborator mobil, cu echipamente similare celor din școli, care poate fi dus în școli, tabere sau în aer liber, pentru lecții.
O altă inițiativă dezvoltată în geoparc este aceea de organizare a unor lecții în aer liber, în vecinătatea Vulcanilor Noroioși, idee cuprinsă în cel mai recent proiect câștigat de asociație. Proiectul, în valoare de 40.000 de euro, îi va ajuta pe profesori să desfășoare orele în aer liber și are la bază o colaborare cu geoparcuri din Norvegia, Irlanda și Italia.
”O data cu intrarea în marea familie UNESCO, interesul diverselor instituții naționale și internaționale de a dezvolta legături cu Geoparcul Ținutul Buzăului a crescut foarte mult. În același timp Geoparcul Ținutul Buzăului este foarte activ în rețeaua europeană a geoparcurilor. În felul acesta, geoparcul își arată și o altă valență a sa, acela de a deveni spațiu în care se pot organiza întâlniri internaționale ale altor entități UNESCO.” a arătat, într-o intervenție la Focus TV, lector univ.dr. Alexandru Andrășanu, conducătorul primului geoparc UNESCO din România și cel care a lansat, încă din 2007, la Buzău, ideea Ținutului Buzăului, ca viitor geoparc.
Profesorul Andrășanu a vorbit și despre prezența, zilele trecute, la Buzău, a numeroși profesori de științe din țară, în cadrul unei școli de vară pe care Universitatea București o realizează împreună cu Platforma Măgurele. Proiectele și vizitele în geoparc le-au oferit vizitatorilor idei de a crea noi modalități de predare și noi programe pentru elevii din școlile în care predau.
Una dintre cele mai reușite acțiuni, născute în geoparc, în ultimul an și jumătate, este Piața Artizanilor, un târg unde producătorii locali vin cu produsele lor, tradiționale și autentice. Este un cadru de promovare a autenticității și tradițiilor, dar și de promovare a turismului gastronomic, realizat în parteneriat cu comunitatea Slow Food Buzău Land. O nouă ediție a Pieței Artizanilor va avea loc pe 23-24 septembrie. Anca Mocănașu, organizator, a anunțat, la Focus TV, că evenimentul se bucură de interes în întreaga regiune:
” Noi planificăm lista expozanților de la a treia ediție și am constatat că ea crește, avem producători locali, dar și producători din județele învecinate. Am creat această a treia ediție cu gândul la toamnă și la roadele producătorilor. Vom avea și produse de fermă, alimente artizanale din geoparc, standuri cu vinuri din podgoria Dealu Mare, inclusiv vinuri bio. Slow food înseamnă produse bune, de calitate, curate și corect prețuite.”
Evenimentul va fi asezonat cu show-uri culinare, și momente de muzică live.
Pregătiri pentru dosarul de reacreditare ca geoparc
Privind deja în perspectivă, în Ținutul Buzăului se fac pregătiri și pentru reacreditarea care va fi propusă peste doi ani.
”Partea frumoasă în a avea un Geoparc este că acest tip de teritoriu nu doarme niciodată. Sau, ca să fac o glumă, echipa nu doarme niciodată. Dincolo de misiunea noastră de a dezvolta Ținutul Buzăului avem deja și a doua misiune, de a păstra statutul de Geoparc International UNESCO. Cu mai mulți parteneri care se concentrează pe acest lucru, rezultatul este că Ținutul devine un teritoriu efervescent, care se dezvoltă mai repede decât alte zone. La mai puțin de un an de la obținerea statutului, am început deja să ne pregătim pentru vizita de revalidare, care va avea loc în 2025”, a declarat Răzvan-Gabriel Popa, managerul Geoparcului UNESCO.
Existența „pompoasă” a geoparcului în discuție nu are nimic de a face cu viața locutorilor. De trei ani așteptăm infrastructură, apă curentă și amenajare la standardele europene. Nimic. Denumirea e mai autentică pentru animalele sălbatice îmulțite în perimetru geoparcului, urși, porci mistreți, șacali, vulpi, etc. Ar trebui să vadă inițiatorii asemena perimetre în Norvegia, de exemplu,…