Actualitate

Vești bune pentru agricultură: seceta s-a mai redus. Cum va fi vremea în perioada următoare

foto - ARHIVĂ

După ce țara noastră s-a confruntat, anul trecut, cu o secetă cumplită, în sfârșit sunt și vești bune pentru agricultură: ploile și ninsorile au redus considerabil deficitul de apă din sol. Potrivit prognozei agrometeorologice, făcută publică de ANM, rezerva de umiditate din sol are, în general, valori satisfăcătoare.

”Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, local estul, nordul, nord-vestul, centrul și sud-vestul Moldovei. Conținutul de apă din sol se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, local nordul, nord-estul, estul și sudul Munteniei, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei”, arată ANM.

Pe de altă parte, meteorologii spun că, deși în calendar e deja primăvară, încă ne putem aștepta la ninsori, cel puțin până pe 9 martie.

”Se întrevăd precipitații predominant sub formă de ploi locale în aproape toate regiunile, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) izolat în nordul țării, acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii, asociată cu burniţă”, transmite ANM.

Prognoza agrometeo completă pentru perioada următoare, AICI