Actualitate

(VIDEO) A început sezonul irigațiilor la Buzău. Suprafețe record de culturi udate în acest an

Nici bine nu a venit primăvara, că în Buzău au și fost pornite sistemele de irigații. Principalul motiv pentru care apa deja este distribuită către fermieri este că aceștia au înaintat din timp cereri, având mare nevoie de apă. Canalul Vest a fost umplut de luni, 11 martie, iar fermierii au început deja să-și irige culturile.


Directorul ANIF Buzău, Claudiu Carpen

„Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Buzău a început campania de irigații la data de 11 martie 2024 prin umplerea Canalului Vest pe o lungime de 35 de kilometri și deservește o suprafață irigabilă de 24.000 de hectare. La acest moment, filiala are contracte multianuale încheiate pe o suprafață de 28.000 de hectare, raportat la 2023 unde am ajuns la 22.000 de hectare. În perioada următoare vom încheia și contracte sezoniere”, a declarat directorul ANIF Buzău, Claudiu Carpen

Se irigă în principal grâul și rapița, dar există fermieri care au nevoie de apă pentru culturile de mazăre de primăvară. În perioada următoare se așteaptă o creștere a numărului agricultorilor care vor încheia contracte ca să-și ude culturile. Nevoie mare de apă este și pentru stațiile refăcute cu fonduri europene, unde urmează să se facă probe pentru agregate, pentru care e nevoie de apă.

„În acest an avem contracte multianuale de 28.000 de hectare. Cumulat cu contractele sezoniere înseamnă că depășim un prag istoric la Buzău, peste 30.000 de hectare irigabile în anul 2024”, a precizat Claudiu Carpen.

Că e nevoie de apă o confirmă și Administrația Națională de Meteorologie, în urma măsurătorilor realizate de specialiștii Laboratorului de Agrometeorologie.

”La data de 12 martie 2024, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local vestul, sudul și estul Munteniei, sud-estul, estul și nordul Dobrogei, estul Moldovei. Pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local în nordul, nord-estul, centrul și estul Munteniei, sudul și estul Transilvaniei, sud-vestul și centrul Dobrogei, conținutul de apă din sol se situează în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică”, arată ANM.

Vestea bună pentru fermierii din Buzău este că anul acesta va începe reabilitarea Canalului Est, iar odată cu finalizarea lucrărilor suprafața irigabilă va crește cu încă circa 10 mii de hectare. 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian