Actualitate

(VIDEO) A7, o autostradă ”știrbă”? Riscuri enorme după contestațiile pentru lotul 3 din tronsonul Ploiești – Buzău

Autostrada A7 riscă să fie o autostradă ”știrbă” dacă licitația va fi reluată, după ce instanța admis o nouă contestație, a doua în decurs de câteva luni. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este obligată de judecători să evalueze din nou  ofertele, pentru a treia oară, și să decidă cărui constructor îi va încredința lucrările de construcție a lotului 3 Pietroasele – Buzău al tronsonului Ploiești – Buzău din A7.        

Până acum, în urma jocului contestațiilor, au fost desemnați doi câștigători diferiți, în etape diferite. Acum, după a treia evaluare, poate fi desemnat un al treilea constructor sau pot fi eliminați toți trei. Un scenariu sumbru, dar posibil, a cărui consecință va fi reluarea licitației. Iar asta va atrage, automat, întârzieri și în construirea sectorului respectiv al A7.

Președintele Asociației Pro Infrastructura, Ionuț Ciurea, a declarat la Focus TV că nu s-ar fi ajuns aici dacă specialiștii CNAIR ar fi evaluat mai riguros ofertele, astfel încât să se evite admiterea unor contestații:

”Pe scenariul foarte pesimist că se va anula licitația,  până se relansează o licitație și până se contractează sunt șanse mari să ieșim din termenul 2023 pe PNRR pe toate proiectele de autostradă. Trebuie să vedem contracte semnate anul ăsta! În scenariul ăsta  pesimist în care se anulează licitația ar fi șanse destul de mici ca acest contract să fie semnat anul acesta”, este de părere Ionuț Ciurea.

Putea însă Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să evite această situație?

”Da, ar trebui să-și facă treaba din start, să evalueze aceste  oferte de la bun început legal, corect, exact. Chiar dacă sunt contestații,  acele contestații să fie respinse, că dacă se admit contestațiile practic de admite culpa CNAIR, a celor din comisia de evaluare a ofertelor, care nu au fost în stare să evalueze din capul locului cum trebuie”, a explicat președintele Asociației Pro Infrastructura.

De altfel, o opinie similară are și senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu. Întrebat dacă ar putea fi vorba despre piedici politice, acesta a opinat că problemele vin din CNAIR, dar și din legislația actuală. Senatorul buzoian a participat la numeroase ședințe de progres, derulate în anii trecuți la CNAIR, pentru analizarea stadiului proiectului Autostrăzii A7, iar oamenii politici, indiferent de culoare, au susținut necesitatea construcției primei autostrăzi din Moldova.

”M-ați întrebat dacă există o suspiciune de talpă politică. Nu. Din punctul meu de vedere, nu! Nu cred că cineva are o intenție rea din punctul acesta de vedere. Am lucrat împreună la aceste proiecte, pentru că, acolo au fost demnitari de mai multe culori politice, dar ideea este că suntem la mâna funcționarilor și la mâna unor legi atât de complicate și de proceduri de licitație atât de stufoase și de încurcate încât trăim această dramă. Noi nu trăim doar acum, se întâmplă de aproape 15 ani, au fost proiecte întârziate foarte mult și, dacă astăzi nu avem o autostradă legată de la Constanța la Nădlac, de exemplu, e tocmai din cauza acestor legi care sunt atât de complicate, în proporție de 60-70%”, a spus, la Focus TV, senatorul PNL Buzău Vlad Pufu.

Pe de altă parte, senatorul Vlad Pufu spune că regiunea riscă o autostradă ”știrbă” din cauza blocajului actual.

Totuși, sunt și persoane care pun piedici fără să țină cont că autostrada este un proiect major pentru dezvoltarea României, mai spune senatorul liberal Vlad Pufu, care s-a referit la firma contestatară, ce a câștigat, de altfel, în instanță.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian