Actualitate

(Video) Actorul Dan Puric despre lipsa modelelor pentru tineri:”Noi trăim într-o lume în care scara valorilor este terminată, distrusă!”

Actor, eseist, autor și regizor de teatru, Dan Puric a fost, joi, într-o scurtă vizită, acasă, la Buzău.  Dan Puric a ajuns la Costești, la o școală renovată cu ajutorul Asociației BookLand. În calitate de ambasador al proiectului prin care clădirea veche de aproape șase decenii a fost transformată dintr-un spațiu întunecat într-un loc luminos și plin de culoare, Dan Puric le-a vorbit școlarilor despre provocările pe care le au noile generații. Actorul le-a explicat cât de important este să ai un model în viață, să crești având un scop, o direcție, dar fără să-ți pierzi rădăcinile.

”Nu se mai învață corect despre voievozi. Nu se mai învață despre martirii închisorilor comuniste. Ei cum să crească dacă n-au modele în față?!  (…) Este important să țineți de aceste rădăcini și să vă dea Dumnezeu puterea și consecvența să nu vă lăsați în ”armata” asta care nu are identitate și care vine peste noi” le-a transmis Dan Puric, copiilor din Școala Gimnazială Costești.

Mesajul lui Dan Puric a țintit către modul în care se școala eșuează în formarea copiilor și cum setea lor de cunoaștere este alimentată cu informații care nu fac altceva decât să creioneze „o lume în care scara valorilor este terminată, distrusă”.

”Eu, Dan Puric, am învățat despre Mihai Eminescu că este conștiința cea mai înaltă a acestui popor, ei învață că a fost bolnav de sifilis și un poet romantic oarecare. Am văzut profesor de limba română care a spus așa ceva. Eu am învățat că Mihai Viteazu a fost omul fulger care ne-a dat, în bezna istoriei, sentimentul unității, iar ei învață că a fost un aventurier…de dragul manualelor alternative.  Asta se numește crimă, iar cei care au făcut aceste manuale sunt criminali pentru că au lucrat cu sufletul copiilor (…) Să știți că în cultură și în spirit dacă pui acum, culegi după 10-15 ani. Au răvășit cultura, învățământul, educația din 1990 și roadele sunt acum: copii debusolați, care n-au valori și n-au sentimentul apartenenței. (…)

Sistemul de învățământ din România este total responsabil. În 30 de ani, au fost oameni care au asasinat bazele învățământului pe care nici comuniștii nu le-au terminat. Au dezertat și au făcut un exod din condiția de român și creștin. Avem o educație condamnabilă, public am acuzat-o!”, a spus Dan Puric.

Actorul care, cu fiecare ocazie când ajunge la Buzău, vorbește cu mândrie despre „moștenirea” primită în timpul copilăriei petrecute la Nehoiu și-a încheiat discursul cu un sfat de preț pentru tânăra generație .

”Noi trăim într-o lume în care scara valorilor este terminată, distrusă! Și este făcută deliberat pentru că un om care nu are o ierarhie a valorilor este un orb, poți să faci cu el ce vrei. Când ai lucruri sfinte, de exemplu credința, mama, țara, omul are niște piloni de rezistență”, a punctat Dan Puric.

Dan Puric este născut la Nehoiu, unde și-a petrecut o bună parte din copilărie și adolescență, alături de părinții săi, de profesie medici.

Etichete