Actualitate

(Video) ”Am decis, pe loc, să inițiem un proiect de lege”. Anunțul președintelui Comisiei Economice din Senat, după vizita în Buzău. Despre ce este vorba

Decizie importantă luată astăzi de Comisia Economică, Industrii și Servicii din Senat după vizita făcută în parcul de reciclare Green Group. După ce a mers prin fabricile din Buzău, senatorul Daniel Cătălin Zamfir s-a convins că este nevoie urgentă de un proiect de lege care să permită ca aparatele electronice cu grad mic de uzură să fie repuse în piață. Astfel, la finalul vizitei, președintele Comisiei a promis că va iniția acest proiect, iar în câteva zile îl va depune la Senat.

Senatorul Daniel Cătălin Zamfir și senatorul Radu Oprea au fost invitați astăzi la Buzău de Coaliția pentru Economia Circulară cu scopul de a facilita un dialog constructiv între autoritățile centrale, autoritățile locale și industrie, urmărind identificarea provocărilor, cât și a oportunităților economiei circulare în contextul actualei crize energetice și de materii prime.

”De exemplu, în cazul plasticului, materialele regenerate (reciclate) asigură o reducere de energie de până la 75% în procesul de producție, în comparație cu același proces pe bază de materii prime virgine”, a fost unul din exemplele oferite astăzi în timpul discuțiilor.

Astfel, la finalul acestor discuții și după ce au vizitat fabricile în care desfășoară operațiuni de reciclare, președintele Comisiei Economice, Industrii și Servicii a luat decizia de a iniția rapid un proiect de lege prin care aparatele electronice cu grad mic de uzură să poată fi reparate, într-o secție specială, și apoi repuse în piață.

Concret, este vorba despre o necesitate despre care Constantin Damov, directorul grupului de reciclare, a mai vorbit la Focus TV, precizând că un minim 10% din cantitățile pe care Green Group le primește le pot repara și apoi repune în reutilizare.

”Tendința europeană este întâi de a repara înainte de a recicla și de extindere a ciclului de viață și, prin aceasta, să contribuim la repoziționarea României nu doar ca reciclator, ci și în zona de reutilizare, acolo unde Europa și-a propus ținta de minimum 12% la electronice”, a eplicat, în iulie, la Focus TV, Constantin Damov.

Directorul Green Group a punctat, și astăzi, de ce este nevoie de o lege pentru ca și românii cu venituri mici sau chiar școlile, căminele de bătrâni și alte instituții cu bugete mici să-și poată permite achiziționa aparate de bună calitate, cu un consum redus de energie.

După ce va fi aprobată această lege, la Frasinu s-ar putea deschide o secție de reparații electronice în vederea reutilizării. Investiția ar fi de 2 milioane de lei, potrivit estimărilor făcute în vara de Damov. De asemenea, odată deschisă această secție ar fi create cel puțin 200 de locuri noi de muncă, iar cei mai căutați ar fi electroniștii. Damov nu exclude nici parteneriatele cu școlile din Buzău care să pregătească tineri în această meserie.

Mai mult, tot prin intermediul acestei secții ar putea fi repuse în piață și diferite componente pentru aparatele electronice.