Ieșirile la iarbă verde cer, de acum, mai multă atenție. A început sezonul căpușelor, iar primele persoane înțepate de temutele insecte care pot transmite periculoasa boală Lyme au ajuns la spital chiar în minivacanța de 1 mai și Paște. Medicii spun că vremea călduroasă a permis înmulțirea insectelor astfel că, până în prezent, au fost înregistrate nu mai puțin de 8 suspiciuni de boală Lyme.
Doar în ultima săptămână, când buzoienii au petrecut mai mult timp în natură, 26 de persoane, printre care și copii, au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgență după ce au fost înțepați de căpușe. S
Toți pacienții au primit tratamentul necesar și niciunul nu a avut nevoie de internare. Totuși,medicii infecționiști au recoltat probe astfel că până în prezent la Direcția de Sănătate Publică Buzău s-au strâns 8 suspiciuni de boală Lyme. Alte trei persoane au fost deja investigate pentru aceeași boală, însă din fericire, în cazul acestora rezultatul a fost negativ.
Cum sezonul cald este abia la început, medicii recomandă prudență atunci când mergeți la plimbare prin parcuri sau la iarba verde. Indicat ar fi ca înaintea de ieșirea în natură să se pulverizeze pe piele un spray cu acțiune repelantă, însă cel mai bun truc care ține căpușa la distanță este îmbrăcămintea adecvată, respectiv șosete și pantaloni lungi, deschiși la culoare.
Buzoienii au însă o metodă și mai bună și anume să evite să calce pe iarbă. V
În acest context, buzoienii recomandă ca administrația locală să-și facă treaba și să tundă iarba din parcuri, acolo unde vin des atât copii cât și adulți cu animale de companie.
Potrivit medicilor, unele căpuşe transmit borrelia, bacteria care nedescoperită şi netrată corect şi în timp util, produce Boala Lyme. La Buzău, anul trecut au fost confirmate 10 persoane cu această boală. Infecționiștii spun că după muşcătura căpuşei, în aproximativ două- trei săptămâni pot apărea simptome precum febră, erupţie la nivelul pielii care se extinde, frisoane, dureri de cap, oboseală şi senzaţia de gât imobilizat.
Din păcate, există şi cazuri în care muşcătura trece neobservată mai ales că simptomele diferă de la un pacient la altul. Simptomele debutului bolii Lyme se pot asemăna, în unele cazuri, cu cele ale unei gripe.
Netrată la timp, boala Lyme poate provoca meningită, paralizie facială, artrită însoţită de dureri articulare şi, uneori, afecţiuni cardiace.
Adaugă comentarii