Actualitate

(Video) Au depășit 100 de ani. Sparg lemne, cosesc și se gospodăresc singuri. Povestea celor mai în vârstă locuitori din ”Blue Zone” de România

Au depășit vârsta de 100 de ani și au devenit modele pentru întreaga comunitate prin forța cu care reușesc să se mențină activi și să se gospodărească singuri. Este vorba despre doi buzoieni care locuiesc în  așa-numită „blue zone” de România, adică o regiune în care mulți membri ai comunității au o durată de viață neobișnuit de lungă comparativ cu media populației de pe restul planetei.

Tanti Stana a împlinit recent 102 ani și este cea mai în vârstă femeie din Lopătari, comună aflată în Geoparcul Ținutul Buzăului. Povestea bătrânei a fost spusă în spațiul public de Viorel Bănică, un localnic care a vizitat-o chiar de ziua ei. Tanti Stana locuiește în Jurubești și s-a născut pe 17 februarie 1922, într-o familie de oameni simpli de la țară.

”A trecut cu bine prin Al Doilea Război Mondial și a supraviețuit foametei din 1947. Și pe timpul regimului comunist a trecut cu bine, iar acum, la vârsta de 102 ani, tanti Stana e încă în putere și nu se lasă mai prejos. Aproape zilnic merge în curte și sparge cu toporul lemne pe care le duce singură în casă, pentru a face focul la sobă”, spune Viorel Bănică

102 va împlini pe 4 mai și Nea Gicu. Bătrânul locuiește singur, în vârf de munte, în Mânzălești, asemenea lui ”Danil Sihastru”, spunea chiar el într-un reportaj Digi 24.  În ciuda vârstei înaintate, buzoianul continuă să-și îngrijească gospodăria ca în tinerețe: sapă în grădină, cultivă legume, cosește iarba, crește păsări și toamna face țuică. De altfel, acesta ar fi unul din secretele longevității sale: activitatea continuă, mișcarea făcută zilnic, și hrana sănătoasă. Nelipsit este și păhărelul de țuică de prună, mărturisea nea Gicu într-un reportaj pe care îl puteți vedea aici.

O altă explicație pentru vârsta înaintată la care ajung locuitorii din Ținutul Buzăului ar fi și aerul din această regiune unde s-ar afla o așa numită ”blue-zone”, asemenea celor din insula grecească Ikaria, Sardinia, din italia sau peninsula Nicoya, din Costa Rica.


„O dată cu eforturile noastre, și ale partenerilor noștri, de a introduce Ținutul Buzăului în grupul select al Geoparcurilor UNESCO am descoperit în regiune adevărate comori, care depășesc zona atracțiilor turistice sau gastronomice și intră în sfera bunăstării și calității vieții la care aspirăm cu toții. Primele episoade realizate de Digi World în parteneriat cu noi au dezvăluit un filon de longevitate surprinzător, pe care am hotărât să-l explorăm prin noi filme documentare realizate în cadrul unui proiect al Geoparcului. Vrem să scoatem la lumină toate aceste lucruri pentru ca românii și întreaga lume să afle despre ele”, a declarat Răzvan-Gabriel Popa, manager al Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, citat de Digi 24.

De altfel, în Mânzălești numărul persoanelor care au vârste de peste 90 de ani este mult mai mare ca în alte zone din țară. Potrivit sursei citate mai sus, procentul ar fi 2% din totalul locuitorilor, adică 4 ori mai mare comparativ cu media națională din România.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian