Prima zi de campanie electorală a început la Buzău fără birouri electorale funcționale. După ce instanțele de judecată, respectiv Curtea de Apel Ploiești și Înalta Curte de Casație și Justiție, au anulat a doua tragere la sorți pentru desemnarea președinților și locțiitorilor, organizată pe 18 aprilie, iar birourilor electorale au fost desființate, Tribunalul Buzău a reluat procedura vineri, de la ora 15.00.
”Acest lucru s-a datorat faptului că instanțele de judecată, respectiv Curtea de Apel Ploiești și Înalta Curte de Casație și Justiție, au anulat, în mod definitv, o hotărâre pronunțată de Biroul Electoral Central, hotărâre care viza modalitatea în care s-a desfășurat cea de a doua tragere la sorți cu privire la birourile electorale de circumscripție din județul Buzău. Potrivit acestor hotărâri, modalitatea în care a fost întocmită lista magistraților pentru cea de a doua tragere la soți nu a fost alcătuită din toate persoanele care aveau calitatea de magistrat. Drept urmare, pentru a se putea respecta și calendarul, am convocat această adunare pentru astăzi, având în vedere că urmează să fie desfășurate niște activități în zilele următoare și pentru că în acest moment în județul Buzău nu există birouri electorale care să aibă președinte și locțiitor”, a transmis Gianina Văsîi, președintele Tribunalului Buzău.
Deși se așteaptă ca a treia oară să fie cu noroc, tragerea la sorți a început cu stângul, astfel că nu sunt excluse emoțiile nici de această dată. Președintele Tribunalului Buzău a anunțat că va fi luată în calcul lista juriștilor respectată la precedentele trageri la sorți, tocmai pentru că, deși a solicitat o listă actualizată, Autoritatea Electorală Permanentă nu a dat niciun răspuns.
„ Am solicitat de ieri la Autoritatea Electorală Permanentă o listă actualizată cu juriștii, însă până în acest moment nu mi-a fost comunicată motiv pentru care voi folosi pentru tragerea la sorți lista pe care am comunicat-o pentru precedentele trageri la sorți”, a anunțat Gianina Văsîi, președintele Tribunalului Buzău.
În total, pe lista cu juriști, afișată chiar pe ușa de la intrarea în sală, erau trecute 224 de persoane.
În ceea ce privește lista magistraților din rândul cărora se trag la sorți președinții și locțiitorii birourilor electorale cuprinde un număr de 59 de persoane, adică exact același număr ca la prima tragere la sorți.
„Avem 59 de magistrați. Cred, din ce am observat până acum, că s-a mers pe lista de la prima variantă”, a spus prefectul Daniel Țiclea.
Tragerea la sorți a început la ora 15.00, moment în care în sală erau deja câteva zeci de persoane din rândul juriștilor și magistraților. Aceștia spun că nu au mai întâlnit o astfel de situație la Buzău dar că nu au ce face decât să se conformeze instanțelor de judecată.
Toată procedura urmează să dureze câteva ore bune, iar Buzăul ar putea avea birouri electorale funcționale abia târziu în noapte. La rândul său, prefectul Daniel Țiclea a declarat că sunt semnale că până la finalul primei zile a campaniei electorale să fie depuse deja și primele contestații.
Totuși, emoțiile Buzăului nu au trecut pentru că luni este așteaptă o nouă decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție care ar putea decide revenirea la componența birourilor electorale stabilită în urma primei trageri la sorți, organizată pe 14 aprilie.
Adaugă comentarii