6 probe, în medie, pe lună. Atât a prelevat Oficiul Fitosanitar Buzău de la producătorii de legume și fructe din județ, pentru a se vedea dacă există depășiri în ceea ce privește substanțele toxice folosite, în unele cazuri, pentru accelerarea dezvoltării și coacerii produselor respective. Fie că e vorba despre pesticide, nitrați ori alte valori, analizele care să determine dacă substanțele periculoase au fost folosite în exces de producători au fost extrem de puține. Cele mai multe prelevări de probe s-au făcut în luna aprilie, iar în total, de la sfârșitul lui februarie până la final de octombrie s-au trimis la analiză la laborator doar 61 de probe.
Cifrele, prezentate astăzi în ședința Colegiului Prefectural, l-au uimit pe prefectul Daniel Țiclea.
”Sunt mult prea puține probe”, a subliniat acesta, iar explicațiile privind modul în care se realizează prelevările au venit de la Nicolae Coman, șef birou în cadrul Oficiului Fitosanitar Buzău.
Pe de altă parte, reprezentantul Oficiului Fitosanitar a admis că numărul probelor analizate este mic, dar a explicat că instituția din Buzău nu a făcut altceva decât să respecte normativele impuse de la București. Practic, verificările se fac în baza unui program anual aprobat dintr-un birou, plan ce nu ar fi neapărat în concordanță cu situația de pe teren.
În țară sunt doar două laboratoare în care se fac analizele, unul la București și încă unul la Tg. Mureș. Iar la nivel european, numărul probelor care sunt analizate este chiar mai mic decât în România, a mai subliniat reprezentantul Oficiului Fitosanitar Buzău. Tocmai de aceea, la nivelul Uniunii Europene se pune, în ultima vreme, accent pe reducerea drastică a folosirii pesticidelor, iar de asta ar putea depinde, pe viitor, inclusiv modul în care vor fi acordate finanțările europene.
Concluzia? Probe puține, rezultate pozitive, pentru că toate analizele au arătat că produsele erau conforme. Înseamnă asta că oamenii mănâncă sănătos? Teoretic da, dar practic, în condițiile în care numărul produselor testate este atât de mic, e greu să spui cu certitudine acest lucru.
Adaugă comentarii