Actualitate

(VIDEO) Caută ursul, ia-l la goană! O nouă soluție ar putea fi adoptată în cazul exemplarului care a dat atacuri în trei comune

După apariții succesive ale unui urs, în zone locuite din zona de deal a județului Buzău, se caută soluții pentru ca animalul să fie dus cât mai departe de oameni. Deocamdată, nu se știe exact în ce zonă se află animalul sălbatic care a dat atacuri în gospodării și a ucis zeci de animale. În ultimele 4 zile ale lunii aprilie, au fost 6 apeluri la 112 care semnalau prezența ursului la Merei, Vernești și Berca, toate fiind comune învecinate. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a emis 10 mesaje de tip RO-ALERT care avertizau cu privire la prezența ursului în zone locuite și la măsurile de siguranță pe care trebuie să le adopte oamenii.

Un nou mesaj RO-ALERT a fost emis seara trecută, după ce un pui de urs a ajuns pe ulițele din Nenciulești, Merei. Localnicii au filmat ursul care se plimba nestingherit, în căutare de hrană.

În ultima perioadă, s-au organizat acțiuni de pândă și gonire, împreună cu vânătorii, jandarmii și medicii veterinari. Acum, nu se știe exact unde se află animalul săbatic periculos, ce omoară animalele oamenilor, dar dacă o să revină în zonele locuite, s-ar putea lua decizia relocării. Primarul din Merei, județul Buzău, Ștefan Chircă, spune că există un acord pentru a transfera animalul în Harghita:

”O să vedem dacă putem să îl tranchilizăm și să-l ducem la Harghita. Avem acordul celor de la Harghita, dar ne trebuie și transportul care e contra cost. Ei vin, dar trebuie s-avem ursul, că, altfel, plătim transportul fără să-l preia.”

Și, în timp ce autoritățile încearcă să pună urșii pe fugă, după ce dau atacuri în gospodării, efectivele de animale din specii protejate sunt în creștere. La fel și numărul atacurilor în gospodării, dar și nivelul pagubelor. De pildă, inventarierea anuală arată că în 2022 numărul urșilor a crescut cu peste o sută, la nivelul județului Buzău. Iar statistica de la începutul anului indică o creștere a numărului de atacuri în gospodării.

”De la începutul anului și până la finele lunii aprilie, specialiștii APM Buzău au participat la 21 de comisii de evaluare și constatare a pagubelor provocate de urși în gospodării din județul Buzău. Comparativ, în 2022, în aceeași perioadă, s-a participat la doar șapte comisii. Pagubele produse de urs au fost estimate la 125 140 de lei. ” ne-a precizat directorul Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, Mădălina Ion.

Îngrijorător este și faptul că sălbăticiunile își schimbă arealul și coboară din zonele montane către cele de deal. O explicație posibilă este pezența unui număr mare de exemplare în pădurile din zonele de munte, ceea ce conduce la migrația urșilor mai tineri.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian