Actualitate

(VIDEO) Ce înseamnă pentru Scorțoasa includerea pe lista localităților cu potențial turistic. Ce obiectiv turistic va fi intens promovat

Sursa foto Fb/ GeoparculȚinutul Buzăului

O adevărată șansă pentru dezvoltarea zonei, pentru a face cunoscute obiectivele unice de pe teritoriul comunei, dar și pentru sprijinirea celor care vor să investească în deschiderea unor unități de cazare.  Așa este văzută de către autoritățile din Scorțoasa decizia Guvernului de a include oficial comuna buzoiană pe lista localităților cu resurse turistice.

Potrivit primarului din Scorțoasa, Vasile Săcuiu, demersurile pentru obținerea acestui statut au fost demarate în 2021, în contextul în care pe raza localității se regăsesc Vulcanii Noroioși grupați în 3 mari zone. Printre ele, Fierbătorile de la Beciu,
“cei mai activi dintre vulcanii noroioși, erupând cel mai des și spectaculos și care, potrivit legendei, au fost puși în acel loc de niște căpcăuni, ca să prindă vitele sătenilor“, după cum arată echipa Geoparcului Ținutul Buzăului.

“Totul a început în august 2021 când s- a publicat tot prin ordonanță de Guvern și am văzut că în Planul de Amenajare a Teritoriului la nivel national localitatea Scorțoasa nu face parte din localitățile cu potential turistic. Lucrul acesta m-a contrariat puțin pentru că la noi sunt 3 platouri cu vulcani noroioși: Pâclele Mari, Pâclele Mici și Fierbătorile de la Beciu, toate sunt pe raza comunei Scorțoasa. Numai pentru lucrul acesta ar fi trebuit să fim acolo, am fi merit demult.  Pentru asta, am întocmit documentația, am transmis dosarul la Ministerul Dezvoltării iar zilele trecute a venit decizia favorabilă”, a declarat primarul din Scorțoasa, Vasile Săcuiu.

 Declararea comunei zonă cu resurse turistice va însemna un avantaj pentru autorități, dar și pentru cei care vor să investească într-o pensiune la Scorțoasa.

“Este o decizie foarte importantă pentru noi, dar în mod deosebit pentru cel care vrea să își deschidă o activitate proprie în turism, pentru că acum nu mai pleacă de la zero cu punctajul, ci intră cu prioritate la finanțare, ceea ce mă bucură foarte mult. Legat de zona Vulcanilor Noroioși, am reușit să declarăm Fierbătorile de la Beciu zonă protejată de interes local, ca să putem să amenajăm acolo, vrem să amenajăm o parcare în zona lor, sunt deosebiți față de ceilalți. Chiar dacă sunt mai micuți, au o activitate mult mai intensă. Nu doar atât. Împreună cu cei de la Geoparcul Ținutul Buzăului vrem să promovăm toată zona. Pentru asta avem proiecte pentru modernizarea drumurilor din comună, atât din zona vulcanilor, cât și către localitățile din jur. Ceea ce ne bucură este și că cei de la Consiliul Județean au obținut finanțare pentru reabilitarea drumului de la Sătuc la vulcani.”

Echipa Geoparcului Ținutul Buzăului a surprins imagini uluitoare cu Fierbătorile de la Beciu. Iată clipul cu zona mai puțin cunoscută de la Scorțoasa:

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian