Actualitate

(Video) Ce trebuie să știe părinții și elevii despre simulările pentru Evaluarea Națională. Noutatea din sala de examen

Vine o săptămâna de foc pentru elevii de clasa a VIII-a! Luni și marți vor avea loc simulările la Evaluarea Națională, iar examenul de anul acesta vine cu schimbări importante în ceea ce privește modul de corectare al lucrărilor la limba română și la matematică. Este vorba despre introducerea sistemului de evaluare digitalizată a tezelor de examen, adică o procedură care a fost testată,ca program pilot, inclusiv în județul Buzău, în septembrie 2023, la Bacalaureatul de toamnă, și care, odată cu simulările din februarie, devine oficială în toată țara.

Concret, lucrările elevilor vor fi corectate pe calculator, după ce au fost scanate și introduse într-o platformă. Pentru ca acest lucru să fie posibil, fiecare sală de clasă în care va fi susținut examen a fost dotată cu câte un scaner. La Buzău aceste aparate au ajuns încă de la începutul săptămânii trecute astfel că fiecare profesor implicat în Evaluarea Națională a avut timp să învețe cum să-l folosească.

Iată pașii ce vor fi făcuți în sala de examen

  • Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare sală de clasă unde se află circa 15 elevi;
  • Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența elevului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. (Întregul proces ar dura circa 5 minute pentru fiecare elev, dacă și platforma și conexiunea la internet sunt bune);
  • Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. (Adică elevul nu mai îndoaie colțul lucrării, care, ulterior, se lipea și ștampila);
  • Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât cel din care provin candidații.

Iată fiecare pas explicat de Livia Mărculescu, directorul Școlii nr.11, unitatea cu cei mai mulți elevi de clasa a VIII-a :

Practic, prin noua metodă de corectare, spune ministrul Educației, Ligia Deca, se dorește ”simplificarea a tot ceea ce înseamnă logistica organizării acestor examene, și a  venit, firesc, în contextul evoluției tehnologice”.

Fiecare lucrare este evaluată de doi profesori corectori

În Buzău au fost pregătiți 160 de profesori corectori, adică 80 pentru fiecare disciplină. Fiecare lucrare, atât de matematică cât și de limba și literatura română, este corectată de doi profesori, din alte județe decât Buzău. De asemenea, fiecare profesor are dreptul să corecteze doar 50 de lucrări.

Art. 13 – „(4) În situația în care platforma semnalează o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi profesori evaluatori, lucrarea va fi transmisă automat și aleatoriu către alți doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, se calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note centrale.

Calendarul simulării Evaluarării Națioanale

  • 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă 
  • 6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă 
  • 7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă 
  • 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian