Cerere de semințe peste așteptări în acest an la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, iar cea mai cerută specie este ceapa alba de Buzău. Comenzile sunt atât de mari încât cercetătorii au epuizat trei sferturi din cantitatea de semințe adunată în ultimii trei ani.
Peste o sută de hectare se teren, din toată țara, vor fi însămânțate anul acesta cu ceapa alba de Buzău, din semințe cumpărate de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Calculele au fost făcute de cercetătorii buzoieni care în această perioadă au fost asaltați de comenzi de la fermieri și gospodari din toată țara care solicit semințe de ceapă alba de Buzău.
Concret, până acum a fost vândută deja toată cantitatea de semințe adunată în 2021 și 2022, respectiv 244 de kilograme, adică necesarul pentru a fi înființate 65 de hectare de ceapă. Pentru că cererile curg în continuare, cercetătorii au fost nevoiți să trimită spre certificare și toată cantitatea de semințe produsă în 2023, respective încă 300 de kilograme, din care 150 de kilograme sunt deja contractate. Cu alte cuvinte, necesarul pentru încă 25 de hectare de ceapă.
Cercetătorii spun că soiul a devenit din ce în ce mai cunoscut în toată țara tocmai pentru avantajele lui.
„ Ceapa De Buzău (fosta Diamant) este ceapa ceaclamă prin semănare directă. Semințele sunt semănate în perioada februarie-martie, iar în perioada august-septembrie se recoltează direct bulbii”, a spus Florea Burnichi, cercetător științific la SCDL Buzău.
Cu alte cuvinte, se elimină o etapă importantă, și anume nu se mai seamănă arbagic, adică se economisesc doi ani din procesul de producție al legumei mature, ci sămânța din care se recoltează direct ceapă pentru consum. În plus, acest soi este apreciat și pentru gust dar și pentru faptul că se păstrează foarte bine peste iarnă. De asemenea, fiind recoltată spre finalul verii , recolta poate fi valorificată la un preț bun până în iarnă.
Ceapa alba de Buzău se vinde cu 5 lei un pliculeț de 10 grame, 45 de lei un pliculeț de 100 de grame și 400 de lei kilogramul.
La fel de căutată este și ceapa roșie, soiul Rubiniu. Până acum, cercetătorii au vândut 75 de kilograme din stocurile din 2021 și 2022 și au trimis spre certificare 30 de kilograme din producția de semințe din 2023. În total, cantitatea va acoperi necesarul pentru cultivarea cu ceapă roșie a 21 de hectare de pământ.
”Din cantitatea se sămânță de ceapă, fie ceapa alba de Buzău fie soiul Rubiniu, am reușit să acoperim necesarul pentru 111 hectare ce urmează să fie însămânțate cu semințe produse la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău”, a spus Florea Burnichi.
În total, la stațiune sunt produse semințe la peste o sută de soiuri de legume. Oferta o puteți consulta pe site-ul Stațiunii, aici.
Adaugă comentarii