Actualitate

(Video) Clădirea Prefecturii Buzău intră în reabilitare. Unde se mută angajații

Una dintre cele mai importante clădiri din municipiul Buzău, veche de peste 50 ani care nu a mai fost niciodată reabilitată, va intra, în sfârșit, în reparații. Este vorba despre Palatul Administrativ de pe bulevardul Nicolae Bălcescu pentru care au fost obținute fonduri europene prin PNRR. Potrivit prefectului Daniel Țiclea, stadiul proiectului este unul avansat și în această perioadă se lucrează la caietul de sarcini pentru a fi lansată licitația pentru desemnarea constructorului. Odată ce și acest pas va fi parcurs, angajații Prefecturii dar și salariații instituțiilor care își au sediul în această clădire trebuie să se mute, pe durata derulării lucrărilor.

”Din acest moment pregătim caietul de sarcini pentru a lansa licitația. Dacă totul decurge coerent, în scenariul cel mai optimist, undeva prin luna noiembrie s-ar putea intra în șantier cu această clădire. Este prima reabilitare pe care clădirea o suferă din 1972, când a fost recepționată, și atunci, toate instituțiile care funcționează în cele două corpuri vor fi nevoite să-și găsească locații pentru perioada implementării proiectului”, a spus Daniel Țiclea, prefectul Buzăului, la Focus News.

De altfel, prefectul Daniel Țiclea a anunțat la Focus News că urmează ca joi să se întâlnească cu toți directorii de instituții și să le anunțe acest aspect dar și noua locație în care aceștia și-ar putea desfășura activitate pe perioada lucrărilor. Primul scenariu luat în calcul este strada Simila, adică acolo unde anul trecut a fost mutat Serviciul de Înmatriculări și Permise Auto.

”Noi am înaintat către Consiliul Județean solicitarea de a prelua încă o suprafață de 200 de metri pătrați tot la Simila. Primul scenariu ar fi ca Serviciul Public de Pașapoarte să rămână în clădirea de pe Nicolae Bălcescu. Dacă nu se poate, vom muta și Serviciul de Pașapoarte la Simila, lângă Serviciul de Înmatriculare și Permise. Vom extinde acolo și parcarea și avem toate facilitățile logistice și internet pentru aplicațiile MAI”, a spus prefectul Daniel Țiclea.

Mutarea angajaților se va face într-o săptămână, imediat ce va fi desemnat câștigătorul licitației.

Clădirea Palatului Administrativ din Buzău a fost construită în perioada 1968-1970, respectându-se normativele în vigoare de la acea dată, fiind recepţionat în anul 1970. Sunt propuse pentru reabilitare şi modernizare Corpurile C1 şi C2, în suprafaţă totală de 5001 mp, care găzduiesc, pe lângă Instituţia Prefectului, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Serviciul Teritorial al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Structura Teritorială pentru Probleme Speciale a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat-Buzău, Consiliul Naţional al Audiovizualului, Asociaţia Comunelor – filiala Buzău, Biroul Teritorial al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

”Expertiza ne-a indicat că această clădire se încadrează în categoria de risc seismic III    ”, a spus prefectul Daniel Țiclea.

Prin investițiile propuse se vor realiza estimativ următoarele lucrări:

  • reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii
  • instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, prin utilizarea surselor regenerabile de energie
  • sisteme eficiente de climatizare/ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior
  • modernizarea sistemului de iluminat și refacerea întregii izolații (termice și hidrofuge)
  • montarea unor sisteme inteligente de gestionare a consumurilor energetice
  • asigurarea reducerii riscului la incendiu.

Prin lucrările de investiții aprobate la finanțare prin PNRR, estimăm că se va asigura:

  • reducerea costurilor pentru plata consumului de energie electrică și termică
  • scăderea consumului anual de energie finală din surse neregenerabile
  • scăderea consumului anual de energie primară pentru încălzire și pentru răcire
  • eliminarea pericolului de incendiu întreținut de starea proastă a instalațiilor electrice existente
  • reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie.

În urma implementării investiţiilor ce vor fi prevăzute în contractul de finanţare, sediul Instituţiei Prefectului va trece de la clasa energetică C la clasa energetică A.

Valoarea totală estimată a proiectului fiind de 21.750.598, 49 lei (cu TVA).

Conform contractului, perioada de implementare a proiectului este de 24 luni de la data semnării contractului de finanțare, respectiv 16.01.2023, cu respectarea termenului-limită de 30 iunie 2026, care nu poate fi depășit.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Cum, au ratat Galeria mall?!? Doar acolo funcționează aproape toate instituțiile importante din Buzău pe chirie de zeci de mii de euro pe lună. Într-un container ..Asta da afacere!

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian