Actualitate

(Video) De ce se moare pe Șoseaua Europeană. Manevrele riscante pe care le fac șoferii înaintea unor accidente grave

Șoseaua Europeană -DN2E85- care traversează și județul Buzău a ajuns un drum al morții, în parte și pentru că unii șoferii circulă după propriile reguli. Pe tronsonul de la la Râmnicu Sărat la Focșani pot fi numărate peste o sută de cruci, o mărturie a tragediilor din ultimii ani. Drumul European este fără îndoială cel mai periculos din județul Buzău, iar confirmarea a venit, încă o data, și de la fostul pilot de raliu Titi Aur. După o deplasare pe ruta Focșani – Râmnicu Sărat – Buzău, specialistul în conducere defensivă a putut arăta, cu exemple întâlnite în trafic, de ce se moare pe  DN2-E85. Într-o intervenție la Focus News, Titi Aur a vorbit despre modul agresiv în care se conduce pe Șoseaua Morții, subliniind în același timp și faptul că E85 este un drum imprevizibil și prin prisma modului în care a fost proiectat și construit.

Viteza legală impusă pe Drumul European este prima regulă de circulație încălcată. În afara localităților se circulă cu viteze permise pe autostrăzi.

La fel de periculoase sunt și depășirile. O spune, de această, Silviu Dinu, șef Serviciu Rutier din cadrul IPJ Buzău care a explicat, în cadrul aceleiași emisiuni, ce greșeli au fost constatate de echipalejele de poliție aflate în trafic, pe DN2-E85.

”E clar că aceste manevre sunt cele mai riscante pentru că implică intrarea pe contrasens și, acolo, vitezele sunt de regulă, de peste o sută de kilometri pe oră”, a spus Silviu Dinu, șef Serviciu Rutier IPJ Buzău.

În ultima vreme, un alt element de specificitate a acestei șosele este intensificarea traficului greu. Este vorba despre camioanele care transportă diferite mărfuri sau substanțe periculoase din Ucraina sau Republica Moldova și care sunt conduse de șoferi ”grăbiți” care merg  în localitate cu 90 de kilometri pe oră.

Pentru ca șirul lung al tragediilor de pe șosele să se limiteze, fostul pilot de raliuri, Titi Aur, are și câteva soluții.

”Autoritățile noastre sunt imune la aceste tragedii. Trebuie educație și coerciție. Adică trebuie să învățăm șoferii cum să circule, pentru că sistemul de educație este la pământ. Începând de la pietoni, elevi, școală de șoferi…și trebuie să-i sancționăm pe cei care își asumă riscuri, pe cei care nu ascultă. Dacă nu se fac cele două lucruri, în paralel, nu vom putea stăvili acest fenomen și vom avea în continuare foarte mult sânge pe șosea”, a spus Titi Aur la Focus News.