37 de kilometri de drum județean în cinci ani! Sunt cifrele care, cu siguranță, nu vor fi uitate niciodată de locuitorii celor trei comune care au îndurat disconfortul lucrărilor de pe DJ203K, tronsonul Mărăcineni – Podul Muncii. Astăzi, constructorul a predat lucrarea administratorului drumului, iar momentul a fost marcat printr-o conferință de presă ținută de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, chiar pe șoseaua reabilitată, în localitatea Potoceni, acolo unde drumul arată ca la carte, fără gropi, cu trotuare și piste pentru bicicliști.
Modernizarea drumului județean a început în 2018 și a devenit, în timp, una dintre cele mai dificile investiții derulate de Consiliul Județean Buzău, atât sub aspectul perioadei de derulare a lucrărilor, cât și din punct de vedere al sumelor cheltuite. Practic, în total au fost cheltuiți 96.583.047,70 lei TVA inclus, față de 81.833.412 lei, cât era inițial. Aspecte care astăzi, la recepția proiectului, parcă au fost lăsate în umbră, bucuria finalizării lucrărilor fiind prea mare. Mai mult, președintele Consiliului Județean a subliniat, din nou, că pandemia și războiul din Ucraina au făcut ca totul să dureze atât de mult. În plus, pe parcursul lucrărilor au apărut și multe aspecte care nu putea fi prevăzute în proiectare.
În final, reabilitarea drumului 203K reprezintă un succes , fiind considerat de constructor un proiect pilot tocmai prin soluția tehnică adoptată.
Felicitările au venit imediat și din partea celor trei primari ai comunelor beneficiare. De exemplu, Iulian Manea, primarul comunei Săpoca, s-a declarat mulțumit de lucrări, chiar dacă 9 luni de zile locuitorii săi au îndurat praful și zgomotul din șantier. De doi ani se circulă ca-n palmă.
La Săpoca, copiii coboară din microbuz direct în șanț
Părerile nu sunt împărtășite de locuitorii din satul Mătești, comuna Săpoca. Aici, localnicii se plâng că șoseaua este prea îngustă și că nu au trotuare și nici piste pentru bicicliști. (Nr: potrivit lui Neagu piste de biciclete sunt doar pe 6 kilometri.) În plus, după reabilitare, mașinile circulă cu viteză mai mare ceea ce a dus la producerea unor accidente.
Primarul din Cernătești vrea limitatoare de viteză, cel din Mărăcineni, nu
Aceleași nemulțumiri au și oamenii din Cernătești, aspect recunoscut, de data aceasta, de primarul Petrache Mîrzea care spune că ar trebui puse limitatoare de viteză, așa cum, se pare, ar fi fost prevăzut în proiect.
Părerea primarului din Cernătești este contrazisă de primarul din Mărăcineni, care deși recunoaște că este o problemă cu mașinile care au ajuns să atingă viteze record, spune că limitatoarele de viteză nu sunt acceptate de localnicii din comuna sa.
În concluzie, DJ203K a devenit un pericol real și conștientizat de autorități dar pe care, deocamdată, se circulă fără suplimentarea măsurilor de prevenție împotriva accidentelor rutiere. O soluție de fluidizarea traficului ar fi realizarea unui pod pe drumul vechi, unde a fost podul de pontoane, o investiție promisă de Consiliul Județean. Acest pod ar face legătura cu municipiul Buzău, în zona Dedeman, astfel că mașinile ar intra direct în centura ocolitoare al orașului. În prezent, potrivit datelor Primăriei Mărăcineni, pe DJ203K circulă zilnic 17.000 de mașini.
Adaugă comentarii