Viiturile care se formează în zona de munte nu vor mai reprezenta un risc de inundații. Ocolul Silvic Vintilă Vodă a început lucrările pentru corectarea torenților în bazinul hidrografic Martinu. Lucrarea este una de amploare și este finanțată prin fonduri europene atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Practic, prin aceste lucrări, au explicat specialiștii, viiturile care se formează în zonele montane sunt preluate și disipate, fiind prima stavilă în calea viiturilor, prin scurgerea dirijată a apei pe văile de munte și disiparea undelor de viitură.
”Lucrările de corectare a torenților previn inundațiile, protejează localitățile, căile de comunicații, lacurile de acumulare și obiectivele industriale, asigură stabilizarea talvegurilor văilor și versanților, reduc eroziunea și rețin aluviunile temporare. Ele reprezintă lucrări complexe, de-a lungul lor realizându-se și lucrări de împăduriri”, spun reprezentanții Direcției Silvice Buzău.
În total, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva investește 109,56 milioane de lei, fără TVA, în lucrări de corectare a torenților, în urma semnării unui contract cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.
”Proiectul ”Lucrări de corectarea torenților pentru reducerea riscurilor generate de viituri torențiale în bazinetele amplasate în fondul forestier național administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pe raza județelor Bacău, Buzău, Suceava, Neamț, Hunedoara, Prahova, Vâlcea și Vrancea”, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență, prevede realizarea conceptului pentru lucrările de modernizare, refacerea a cel puțin șase structuri de reținere a aluviunilor, ridicarea a cel puțin 30 de noi construcții aluvionare, reîmpădurirea a patru hectare de teren, construirea de garduri de vegetație, prin aceste lucrări urmând a fi reabilitați peste 30 de kilometri de albii torențiale”, scriu, pe Facebook, reprezentanții Romsilva.
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
Adaugă comentarii