De la spital militar în timpul primului război mondial, la secție de oftalmologie, ORL și maternitate, la centru muzeal! Este, pe scurt istoria de peste o sută de ani a clădirii considerate o bijuterie arhitectonică a municipiului Buzău care a fost salvată de la ruină și redată buzoienilor. Fostul Spital I. C Brătianu este de astăzi, oficial, Centrul Muzeal I.C. Brătianu.
După ce a trecut printr-un amplu proces de restaurare, conservare și modernizare, clădirea impunătoare de pe Nicolae Bălcescu este pregătită să-și deschidă larg ușile pentru publicul iubitor de cultură. Marea deschiderea este programată în prima parte a anului următor, iar expoziția de bază va fi cea prin care va fi redată imaginea unei săli de operații de la finalul secolului al XIX-lea.
Ideea a fost contură încă de la preluarea clădirii de către Consiliul Județean când, în încăperile fostului spital, au fost găsite două lămpi scialitice folosite în sălile de operații. Cele două lămpi au fost recondiționate la Craiova, iar acum vor constitui centrul expoziției permanente, menite să păstreze imaginea de odinioară a sălilor de operații care acum au fost transformate în spații expoziționale.
Centrul Muzeal I.C Brătianu va intra în administrarea Muzeului Județean Buzău care, alături de Consiliul Județean care va asigura finanțarea pentru întreținerea clădirii, și-a propus să transforme fostul spital într-un reper cultural și identitar pentru municipiul Buzău.
Cu alte cuvinte, Muzeul I. C Brătianu va fi un spațiu deschis tuturor consumatorilor de artă și cultură, pe de o parte, și, pe de altă parte, tinerilor artiști care își vor putea expună operele, inclusiv elevii Liceului de Artă ”Margareta Sterian” care vor avea o sală special amenajată. Cu această strategie, în următorii cinci ani de la deschidere, se urmărește atragerea unui număr de peste 8.500 de vizitatori.
Clădirea fostului Spital Brătianu a fost restaurată, conservată și modernizată printr-un proiect inițiat de Consiliul Județean, cu o valoare de peste 20 de milioane de lei, din care 14,8 milioane reprezintă fonduri europene. Acum, la recepția proiectului Petre Emanoil Neagu, președintele CJ, speră ca această muncă, din ultimii 6 ani, să fie păstrată, iar clădirea să nu ajungă un salon de munți sau un mall, așa cum s-a mai dorit și în trecut.
Lucrările la Centrul Muzeul I. C Brătianu s-au încheiat încă din 2022, iar de atunci clădirea, monument istoric, a mai găzduit câteva evenimente, primul fiind târgul de carte ”Caravana Gaudeamus”. De asemenea, curtea interioară a clădirii a fost modernizată și transformată într-o grădină publică care în această perioadă găzduiește târgul de Crăciun.
Adaugă comentarii