Actualitate Agricultura acum

(Video) Leguma momentului. Un buzoian o cultivă de ani buni și a dat lovitura. Este numită ”hrana regilor”

Este prima legumă din România, cultivată în câmp, care se recoltează primăvara. Cunoscută și sub denumirea de ”hrana regilor”, fiind apreciată, în special, de Ludovic al XIV-lea, leguma nelipsită din meniurile celor mai luxoase restaurante din lume este cultivată cu succes și la Buzău, iar cel care a pariat pe ea este Daniel Toma. Mai întâi un consumator îndrăgostit de gustul dar mai ales proprietățile sparanghelului, căci despre el este vorba, buzoianul a fost printre primii producători din țară, iar acum a ajuns să aibă o afacere de succes. Vânzările merg atât de bine încât abia dacă face față comenzilor.

Daniel Toma a început să cultive sparanghel din 2013, pe o suprafață de două hectare și jumătate, în comuna Amara.

”Am început din 2013 și, de atunci, ne-am tot mărit suprafața. Acum, avem 2,5 hectare. Nu prea era cunoscut atunci, dar, cu timpul, au început și românii să-l aprecieze”, a spus Daniel Toma.

Anul trecut a livrat către clienții săi 4 tone de sparanghel, iar anul acesta speră la o producție mai mare. Pentru a ajunge la această cantitate recoltată, cultivatorul spune că este nevoie de răbdare pentru că în sparanghelul nu intră pe rod imediat. În primul an nu se recoltează nimic, în următorii doi ani perioada de recoltare e foarte mică, și abia din anul patru de la plantare se poate culege sparanghel pe o perioadă mai lungă și deci, și cantitatea este mai mare. Acum, pentru legumicultorul din Amara este perioada recoltatului și spune că va culege sparanghel până în vară.

Clienții abia așteptau sparanghelul proaspăt astfel că acum comenzile curg. Pentru a le face față a renunțat la livrările către persoanele fizice și chiar către restaurante. Tot sparanghelul de la Buzău pleacă către mai multe supermarket-uri online și către băcănii din București. Restul clienților, inclusiv restaurantele, îl achiziționează de acolo.

Din câmp, sparanghelul pleacă către clienți cu 35-40 de lei kilogramul, însă la clientul final ajunge cu un preț mai mare.  

Buzoianul mai cultivă la Amara și brocolini, o legumă înrudită cu mult mai renumitul broccoli, dar mult mai gustoasă și chiar foarte apreciată de copii, dar și Kalattes, o încrucişare între varza de Bruxelles şi varza kale. Această legumă se cultivă deja în țări din vestul Europei, și este foarte apreciată pentru calitățile ei.