Actualitate

(Video) ”Libertate asumată”, pavilionul „surpriză” de la penitenciarul Unguriu, în premieră în România. Imagini cu viitorul spațiu

Construcția penitenciarului de la Unguriu a intrat astăzi în linie dreaptă, urmând ca investiția să fie realizată în 4 ani. Cu alte cuvinte, 2027 ar trebui să fie anul inaugurării celui mai modern penitenciar din Româna, și singurul construit de la zero în ultimii 20 de ani. Mai mult decât atât, penitenciarul de la Buzău va aduce o premieră și în ceea ce privește regimul de detenție în România. Este vorba despre amenajarea unui pavilion ”surpriză”, numit ”libertate absolută”. Clădirea va fi construită, în exteriorul penitenciarului și aici vor fi cazați deținuții aflați în perioada de pregătire pentru libertate.

”O componentă de absolută noutate va fi reprezentată de pavilionul ,,libertate asumată” (plasat în exteriorul penitenciarului) cu o capacitate de 16 locuri pentru detinuţii din regimul deschis, aflaţi în perioada de pregătire pentru liberare.

Spaţiul va include: 4 dormitoare, prevăzute cu grupuri sanitare proprii, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi, 1 sală pentru activităţi ocupaţionale, 1 sală multifuncțională, bucătărie şi spațiu de depozitare alimente, spălătorie, curte de plimbare, birou pentru personal.

Zona de zi va dispune de o sală multifuncțională, o sală de activităţi, o bucătarie dotată și echipată corespunzător, un birou pentru personal si o spălătorie cu uscătorie”.

Potrivit directorului general al Administrației Penitenciarelor din România, chestor de politie penitenciară dr. Dan Halchin, acest regim de detenție nu există în țara noastră, însă este necesar pentru a testa dacă va funcționa în economia gradului de recidivă a deținuților.

O altă componentă importantă pentru deținuți va fi pavilionul ”Vizite”.

”Pavilionul “Vizite” inclusiv cu spații pentru vizite cu apărătorul, spaţii de tipul mama şi copilul, spaţiu vizite de tip părinte 1 copil și spaţii pentru vizite conjugale”.

În total, penitenciarul va avea 12 pavilioane de detenţie interioare şi unul exterior, astfel 10 pavilioane vor fi pentru deținuţii din regim semideschis, a câte 80 locuri de detenție fiecare (câte 4 camere pe nivel). Suprafața construită depășește 11.000 de metri pătrați.

Construcția ar trebui să dureze 48 de luni, însă, astăzi la preluarea amplasamentului, constructorul a promis că va încerca nu doar să se încadreze în termen ci chiar să închidă mai repede șantierul. De altfel, primele două utilaje au fost aduse în curtea viitorului penitenciar și urmează etapele premergătoare începerii lucrărilor.

”Pentru realizarea investiţiei, s-a optat pentru varianta INTERVENTI PONDERATE – reabilitare parţial construcții existente + demolare şi constructii noi”, spune constructorul.

Penitenciarul are o capacitate de 900 de locuri de cazare.

Terenul pe care se va construe penitenciarul este cel al unei foste unități militare, înfintată în anii 1950-1954.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • In plin. razboi la răsărit ,fostele unități militare le transformam in pușcării.Asa gândire militară este de excepție.Si nu este singulara, câte sau mai desființat numai ei știu. Halal sa ne fie

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian