Actualitate

(Video) ”Nimeni nu citește dacă îi spui că trebuie să citească”. Cum ne motivăm copiii să iubească lectura

Să ne învățăm copiii să iubească lectura este o misiune care pentru unii părinți pare aproape imposibilă. Cei mici sunt atrași mai mult de telefoane sau alte dispozitive, iar cititul este respins chiar și atunci când această sarcină vine de la profesorul de limba română. Există totuși mici trucuri prin care lectura să devină un obicei făcut din plăcere, totul însă depinde de modul de abordare al părintelui și chiar al profesorului. Cel puțin așa ne sfătuiește Mihaela Nicolae, profesor Merito de limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

Într-o intervenție la Focus News, Mihaela Nicolae a explicat că, în primul rând, ”nimeni nu citește dacă i se spune că trebuie să citească”.

”Puterea exemplului la copii este mare. Dacă ei ne văd pe noi citind atunci vor citi și ei. Dacă nu butonăm telefonul în fața lor și avem cărțile pe catedră sau în jurul nostru , ei au o curiozitate teribilă și vor fi atrași de cărți. Prin urmare, poate că nu o să-i putem împiedica să butoneze telefonul, dar ce știm cu siguranță este că nu putem să punem acel ”trebuie” în fața lecturii. Nimeni nu citește dacă îi spui că ”trebuie să citească”. O asemenea lectură este respinsă din start, dar poți să-l facă să se simtă bine când citește. Să se simtă prețuit, să asocieze lectura cu un moment plăcut, de comunicare, și dacă ei se simt prețuiți citind ei vor citi”, a spus Mihaela Nicolae, profesor Merito de limba și literatură română.  

Pe de altă parte, Iulia Irimia, bibliotecar la Biblioteca Județeană Buzău, spune că cei mici preferă cărțile noi și că sunt încurajați să citească atunci când recomandarea vine tot de la un alt copil care a parcurs deja o lectură de care a fost încântat.

”Sunt de 18 ani bibliotecar la secția pentru copii și am văzut generații întregi crescând și gusturile de lectură schimbându-se. Asistăm la un volum foarte mare de literatură nouă care se traduce sau se publică. Sunt foarte mulți autori contemporani căutați de copii. Gusturile de lectură sunt diferite de la un copil la altul. Fiecare își dorește să citească ceva nou, ceva frumos, carte nouă, în general, dar, se întorc cu plăcere și la carțile vechi, dar reeditate, în ediții retro. Constatăm că foarte mult bine le face și împărtășitul de idei și de sugestii de lectură pe grupurile de părinți, de copii și în felul acesta ei își doresc să testeze, să vadă dacă le place sau nu”, a spus la Focus News, Iulia Irimia.

Ziua de 15 februarie a fost declarată Ziua Națională a Lecturii după ce un proiect inițiat de mai mulți parlamentari PNL a fost adoptat de Parlament în 2021, iar în ianuarie 2022 legea a fost promulgată de șeful statului.