Orice secundă contează pentru salvarea vieții persoanelor implicate în accidente rutiere, sau aflate în diverse situații de urgență. Evaluarea stării victimelor și resuscitarea cât mai rapidă a celor aflate în stare critică pot face diferența între viață și moarte. Din păcate, nu foarte multe persoane știu cum să reacționeze, ce să facă și ce manevre salvatoare să aplice răniților. Astfel, la UPU ajung victime în stare foarte gravă, care, poate, ar fi avut o șansă în plus dacă ar fi primit ajutor specific imediat după producerea accidentului în care sunt implicate, până la sosirea echipajelor medicale.
“Cu fiecare minut, șansele de supraviețuire scad cam cu 5%. Așa că, trebuie făcut ceva ca să se intervină cât mai rapid. Foarte mulți pacienți care ajung la noi în stare de inconștiență, sau chiar și în stop cardio-respirator, nu beneficiază de acele compresiuni toracice primordiale, prima măsură pe care trebuie s-o ia martorii, ori că nu cunosc, ori că sunt prea absorbiți de telefoanele mobile ca să filmeze evenimentul. Cumva, trebuie educată populația ce să facă în astfel de situații. E important să se verifice starea de conștiență, dacă pacientul are activitate cardiacă”, a explicat, la Focus Tv, medicul șef al UPU SMURD Buzău, Adrian Zoican.
Salvatorii predau lecții de prim-ajutor
Pentru ca tot mai multe persoane să cunoască tehnicile de acordare a primului ajutor, la Buzău, câțiva asistenți și medici UPU SMURD derulează de ceva ani un program prin care îi învață pe elevii din județ cum să acorde primul ajutor. Specialiștii merg din școală în școală și le explică elevilor ce trebuie să facă în cazul în care observă o persoană care are nevoie de ajutor și cum să aplice manevre de resuscitare.
“În primul rând învață că trebuie să își asigure zona în care ei acționează, nu trebuie să se apropie foarte mult de victimă, apoi le reamintim cât d eimprotant este să sune la 112, îi învățăm ce să spună la 112, e important să știm ce informații transmitem ambulanței. Apoi, îi învățăm să se apropie ușor de victimă, să îi verifice starea de conștiență printr-o scuturare ușoară de umeri, apoi verificarea respirației. De asemenea, le arătăm cum trebuie realizate manevrele de resuscitare”, a explicat Corina Dragomir, asistent UPU SMURD Buzău.
Programul demarat în 2016 de UPU SMURD Buzău ar putea fi extins. Medicul șef al UPU, Adrian Zoican, a declarat, la Focus TV, că planul pentru viitor prevede amenajarea unui centru special în care toți buzoienii să poată participa la cursuri de prim ajutor.
“Țelul final ar fi să construim un centru, și ne-am gândit unde, ar fi o idee foarte bună în stațiunea Sărata Monteoru, pentru că nu e foarte departe de oraș. Ar fi necesar un centru de instruire unde să beneficieze în mod gratuit toți buzoienii. Nu doar cetățenii, ci și agenții economici ar putea să beneficieze de cursuri de prim ajutor și resuscitare acolo.”
Adaugă comentarii