Un cetățean de onoare al municipiului Buzău ar putea ajuta orașul să atragă fonduri pentru bolnavii de tuberculoză, o boală de care suferă mii de persoane din toată țara. Finanțarea s-ar face în baza unui proiect iar banii ar fi alocați de Organizația Națiunilor Unite, iar proiectul ar reprezenta o premieră națională.
Propunerea a fost făcută, astăzi, de buzoianca Lucica Dițiu, medic specialist în boli pulmonare și cercetător, director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Organizaţiei Națiunilor Unite (ONU), cu ocazia unei festivități în care i-a fost conferit titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Buzău”.
Onorată de distincția acordată în plenul Consiliului Local, Lucica Dițiu a promis că va ajuta bolnavii de tuberculoză din Buzău, mai ales că România are în prezent circa 14.000 de persoane care suferă de această boală, fiind de altfel țara cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană.
”Din păcate, în România se găsește cel mai mare număr de cazuri de persoane cu tuberculoză din Uniunea Europeană. Acum vreo 15 ani erau în jur de 30.000 de cazuri, de departe cele mai multe din UE și acum continuăm să fim pe primul loc, avem vreo 13.000 – 14.000 de cazuri, inclusiv în județul Buzău și din nou continuăm să fim de departe pe primul loc. Ca şi raportate la suta de mii de locuitori, ne putem compara cu Kazahstan, Uzbekistan, Tajikistan, Filipine”, a spus Lucica Diţiu.
Din păcate, principala cauză o reprezintă educația sanitară motiv pentru care, în România ar fi nevoie de prevenție. De asemenea, programul național de control al tuberculozei să fie mai bine pus la punct, o diagnosticare mai rapidă a pacienților și mai apoi tratarea lor corectă.
”Din punct de vedere al educației sanitare, ne putem compara cu India. În România trebuie accentuare pe diagnosticare rapidă și o foarte bună monitorizare a pacienților în teritoriu. Trebuie făcută prevenție, a explicat Lucica Diţiu.
Lucica Diţiu a promis să ajute Buzăul cu ce are nevoie pentru a le oferi bolnavilor de tuberculoză o viață mai bună. În calitatea de director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) ar putea sprijini autoritățile locale să acceseze fonduri de până la 7 milioane de dolari pe an.
“Eu conduc o organizație care se numește STOP TB Partnership a Naţiunilor Unite în Geneva. Derulăm în jur de 300 de milioane de euro pe an, bani pe care îi oferim ţărilor cu cazuri numeroase de tuberculoză. Avem parteneriate cu oraşe mari precum Mumbai, Seul, Johannesburg. Am încercat la Bucureşti, nu prea a mers şi o să încerc la Buzău. 5-7 milioane de dolari pe an ar putea accesa un astfel de oraş”, a spus Lucica Diţiu.
Lucica Diţiu s-a născut la Buzău în data de 11 mai 1968. A absolvit cursurile Şcolii Generale Nr.15 și în 1986 Liceul “B.P.Hasdeu”. Facultatea a făcut-o la București.
A devenit medic specialist în boli pulmonare la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”, iar în anul 1999 a primit un certificat de specialist în Sănătate publică internaţională de la Universitatea “George Washington”.
Şi-a început cariera internaţională în anul 2000 la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca ofiţer medical pentru Tuberculoză în Albania, Kosovo şi Macedonia. În anul 2012 a devenit director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Naţiunilor Unite, unde conduce o echipă de peste 100 de persoane.
Cariera strălucită departe de casă i-a adus totuși și un regret.
“Am acordat prioritate carierei mele, o viaţă frumoasă, dar am pierdut destul de mult personal. Mi-am neglijat destul de mult părinții, veneam de două ori pe an, la Crăciun şi la Paşte şi aveam şi atunci altă treabă “, a spus, cu regret, Lucica Diţiu.
Adaugă comentarii