Ciprian Berbec este subofițer operativ în cadrul dispeceratului integrat ISU SMURD de cinci ani. În tot acest timp a răspuns la mii de telefoane și spune că cel mai greu este să-i liniștească pe cei care îi cer ajutorul.
Anul trecut, 8.000 de persoane au avut anul trecut o urgență medicală pentru care au apelat numărul unic de urgență. 10% dintre cei care au avut nevoie de intervenția ambulanței SMURD au fost copii. Cele mai multe solicitări vin din municipiile Buzău și Râmnicu Sărat. Aici sunt cele mai multe cazuri medicale: de la oameni căzuți în stradă, afecțiuni cardiace până la traumatisme sau intoxicații cu fum. Indiferent de situație, prima regulă este păstrarea calmului.
Un apel disperat a venit chiar în ziua în care am poposit în dispeceratul ISU SMURD. LA capătul firului era o fetiță care cerea ajutorul pentru mama sa. Plângea atât de tare încât abia a putut comunica ce s-a întâmplat.
Acestea sunt cele mai grele apeluri, iar în cei 17 ani de când activează în cadrul dispeceratului, Vlad Dumitru a învățat să nu se lase afectat. Păstrează în minte doar un singur lucru: sunt acolo pentru a-și face treaba cât mai bine.
Toate datele colectate de operatorii din dispecerat ajung în același timp și pe tabletele cu care au fost dotate toate echipajele SMURD. De când a sunat alarma, ambulanța trebuie să plece în 30 de secunde.
Din acest moment lupta pentru viață este dusă de salvatorii în uniforme roșii. Este o muncă de echipă, de la șoferul care conduce ambulanța până la coordonatorul echipajului. De 14 ani, Claudiu Marius Ioniță este comandant de echipaj pe o ambulanță SMURD de tip B2 și spune că a ajuns să se înțeleagă cu colegii din priviri și știu că fiecare secundă câștigată este o șansă în plus pentru apelantul care le-a cerut ajutorul.
Anul trecut, ambulanțele SMURD Buzău au avut, în medie 21 de intervenții pe zi.
Din păcate, la Buzău nu există ambulanță SMURD cu medic. Deși județului i-a fost repartizată o astfel de ambulanță care, din lipsă de medic, a stat în garajul unității timp de 10 ani, în 2023 șefii de la Capitală au decis ca mașina să plece la Iași, unde există echipajul complet, cu medic.
Este vorba despre o ambulanță de tip C1, adică o unitate mobilă de reanimare și terapie intensivă. Detalii aici.
O aventură memorabilă cu Costel Aurelian: carnavalul mascotelor aduce zâmbete în mijlocul copiilor. O experiență magică pentru copii.
https://bit.ly/Grădinița-cu-Program-Prelungit