Actualitate

(Video) Preparatul tradițional care nu ar trebui să lipsească de pe masa de Paște. Rețeta prezentată de un chef din Buzău

Este un preparat delicios care în această perioadă este nelipsit din meniurile celor mai cunoscute pensiuni din zona Berca și Sărata Monteoru. Are un gust ușor picant, plin de savoare, care a transformat această rețetă în noua atracție culinară a Buzăului. Este vorba despre ciorba de babic, o mâncare tradițională despre care cei care au servit-o cel puțin o dată spun că nu ai cum să nu o apreciezi.

Ciorba de babic este o ciorbă de legume în care se adaugă babic, un salam crud-uscat și afumat, alt preparat tradițional din zona Buzăului. Rețeta transmisă din generație în generație spune că ciorba de babic este acrită cu borș din tărâțe și îmbogățită cu aroma frunzelor de leuștean proaspăt, iar pentru a fi menținută fierbinte cât mai mult timp, servirea se face în castroane de ceramică.

Ciorba de babic a cucerit turiștii care au servit-o așa că preparatul a început să fie introdus în meniurile pensiunilor, deși până acum era doar o rețetă locală, puțin cunoscută, gătită doar de gospodinele care au învățat modul de preparare din generație în generație.

Un exemplu este chef Vladi de la pensiunea Cetățuia din Buzău. Tânărul bucătar spune că ciorba de babic a fost prima rețetă pe care a făcut-o într-un restaurant din Sărata Monteoru, iar de atunci îl prepară cu drag pentru turiștii care vor să descopere deliciile culinare pe care le oferă județul nostru.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Asociația Ținutul Buzăului prezintă un scurt video în care chef Vladi ne învață cum se gătește ciorba de babic, pas cu pas.

Ciorba de babic i-a cucerit chiar și pe cei mai cunoscuți chefi din țară. Un exemplu este Adi Hădean care anul trecut a prezentat rețeta, inclusiv lista ingredientelor, pe blogul personal, după ce a gustat-o în timpul unui concediu petrecut la Buzău. Rețeta aici.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian