Actualitate

(VIDEO) România este campioană la accidente rutiere. Titi Aur: „Suntem mai în siguranță la raliu decât pe șosea”

Sursa FOTO-Cosmin Crăciun
Sursa FOTO-Cosmin Crăciun

Cel puțin 6 mașini din 100 înmatriculate în România produc anual accidente rutiere soldate cu pagube materiale, răniți sau decese, reiese dintr-un studiu recent publicat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR). Motivele sunt diverse, dar includ și lipsa infrastructurii.

Din punct de vedere al mortalității pe șoselele patriei, țara noastră ocupă un loc fruntaș care nu ne aduce deloc cinste, iar dacă discutăm despre frecvența accidentelor, aceasta este mare, chiar și dacă ne referim la autovehiculele destinate transportului de marfă (20.4%) sau de persoane (18.9%). Chiar ieri, în județul nostru, Planul Roșu de Intervenție a fost activat, în urma unui accident cu victime multiple, produs la Ciuta, pe DN10, între un autoturism și un microbuz școlar în care se aflau 9 copii ce se întorceau acasă de la cursuri.

Într-o intervenție telefonică la emisiunea „Toc Șou cu Dan Răspopa”, expertul în conducere defensivă și multiplu campion de raliuri, Titi Aur, șochează printr-o afirmație imbatabilă. Întrebat unde se simte mai în siguranță, dacă pe raliul de viteză sau pe șoselele din țara noastră, răspunsul i-a lăsat pe telespectatori cu gura căscată. Acesta spune că majoritatea derapajelor din cadrul curselor se soldează cu ieșiri de pe partea carosabilă, nu cu accidente. Deși la raliu se frânează la limită, se virează la limită, totuși este un loc mult mai sigur. Atât sistemele de protecție speciale pe care le au piloții, dar și faptul că totul depinde de gândirea și reacția pilotului fac ca pista să fie mai sigură.

Practic, din cauza pietonilor care nu se uită în ochii șoferilor când sunt pe punctul de a traversa, semnelor rutiere amplasate fără rost sau în locuri în care nu sunt vizibile, șoferii inconștienți și multe alte lipsuri ale sistemului românesc se ajunge la accidente. În plus, alcoolul și drogurile încetinesc percepția și prezența de spirit a șoferilor, dar și vorbitul la telefon la volan este cel puțin de îngrijorător. Un exemplu concludent și recent este o influenceriță cunoscută, care ne face să realizăm că odată ieșiți din casă, orice șofer poate fi un pericol. Influencerița Ana Morodan, cu peste jumătate de milion de urmăritori, este în centrul unui scandal după ce a fost reținută și eliberată ulterior de polițiști după ce a fost prinsă la volan băută și sub influența unei substanțe psihoactive, folosită și în tratamentul psihic.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian