Actualitate

(Video) Salvatorii nevăzuți de la 112. Un reportaj din dispeceratul integrat al Ambulanței și pompierilor

Salvarea unei vieți începe de la cuvintele “112, ce urgență aveți?”. Sunt cuvintele pe care le rostește, de peste o sută de ori pe zi, și Veronica Alexandru, asistent coordonator SAJ Buzău în cadrul dispeceratului integrat (Ambulanță și ISU) care funcționează la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Buzău. De peste șapte ani, femeia le răspunde celor care-i cer ajutorul, cu aceeași voce blândă, chiar dacă la capătul celălalt al firului se aud voci disperate, copii sau chiar adulți pentru care apelul unic de urgență este doar o joacă.

Vineri, am surprins-o pe Veronica în timpul programului. Era ora prânzului și deja avea zeci de cazuri rezolvate: oameni aflați în situații critice, de la persoane căzute pe stradă, tentative de suicid, la AVC-uri și multe accidente rutiere. Pentru fiecare a găsit o ambulanță pe care le-a trimis-o în ajutor.

”O zi obișnuită”, ne spune Veronica care adaugă că este, totuși, ”liniște”.

Nicio zi nu seamănă cu alta. Uneori, la capătul celălalt al firului sunt voci agresive sau atât de speriate încât nu pot da cu precizie informațiile de care operatorul are nevoie pentru a ajuta, în timp ce în alte situații cei care sună vor pur și simplu să comande o pizza. O categorie aparte sunt persoanele aflate în stare de ebrietate care sună de zeci de ori pe zi, fără niciun motiv.

Indiferent dacă este sau nu o urgența reală, asistenta reușește să rămână calmă și să culeagă informațiile clare de care are nevoie pentru a le transmite echipajelor de pe ambulanță locația exactă unde trebuie să ajungă și cât mai multe detalii despre numărul și starea victimelor. Din păcate, sunt și persoane care citesc pe internet și dau simptome greșite. O situație pe care și-o amintește Veronica este cea  a unei persoane care spunea că are dureri în piept, specifice unei afecțiuni cardiace, și în realitate suferea de constipație.

Cea mai grea perioadă pentru operatorii 112 de la SAJ a fost pandemia. Cu lacrimi în ochi, Viorica ne povestește cum erau copleșiți de numărul mare de apeluri. În fiecare zi erau sute și le era imposibil să le răspundă tuturor. Când, după două-trei zile, reveneau la apelanți, aflau că cei pentru care se cerea ajutorul au decedat.

Pentru Veronica, meseria de operator înseamnă a fi om și, nu de puține ori, a reușit să salveze vieți de la distanță, prin telefon. Un caz aparte, pe care ni-l povestește, este cel al unei persoane care se înecase cu o bucată de carne, în timp ce lua masa la un restaurant, și nu mai putea respira.

”Cea mai mare satisfacție este atunci când primesc poze de la colegii de pe teren cu cei pe care i-am ajutat , în viață”, mărturisește Viorica.

De la începutul anului, la dispeceratul SAJ au fost primite aproape 10.000 de apeluri, la care se adaugă alte câteva mii de apeluri primite de operatorii de la ISU-SMURD care își desfășoară activitatea în aceeași încăpere, fiind angajați ISU. Despre ce înseamnă să fii operator SMURD, un alt serviciu de urgență la care anul trecut a înregistrat o medie de aproape 24 de apeluri pe zi, veți afla într-un amplu reportaj ce va fi difuzat luni, începând cu ora 17.00, la Focus News.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian