Situație fără precedent în Buzău! După ani la rând de secetă, județul a rămas fără apă pentru irigații. ANIF Buzău a fost informat, printr-o adresă oficială, de faptul că, de miercuri, 3 iulie, Canalul Vest, de unde în prezent se furnizează un volum de 250.000 de metri cubi de apă pe zi, nu va mai fi alimentat. „Este o crimă pentru agricultură”, spune Claudiu Carpen, directorul ANIF Buzău. Informat despre această situație, prefectul Daniel Țiclea a plecat de urgență în teren pentru a evalua situația și pentru a găsi soluții astfel încât să nu se ajungă la sistarea irigațiilor în județul Buzău, nici măcar pentru o zi.
Trei zile fără apă pentru irigații
O adresă oficială venită, în cursul zilei de marți, prin Dispeceratul Energetic Teritorial informează ANIF Buzău de faptul că miercuri, 3 iulie, ”C.H.E. Nehoiașu nu va funcționa”. Mai mult, măsura se va putea menține pentru zilele de joi și vineri.
”Estimativ pentru următoarele două zile, C.H.E Nehoiașu nu va funcționa”, se arată în aceeași adresă.
Situația este una fără precedent în județul Buzău, în condițiile în care ANIF a ajuns să furnizeze apă la un volum istoric. Asta tocmai din cauza lipsei precipitațiilor și pe fondul secetei. În acest context, Claudiu Carpen, directorul ANIF, a tras un prim semnal de alarmă încă de acum câteva săptămâni, când, într-o declarație pentru sansanews.ro, spunea că , dacă nu va ploua există riscul să rămânem fără apă pentru irigații. Declarația AICI.
”Exact ce vă spuneam acum câteva săptămâni! Din păcate, astăzi, 2 iulie, am fost informați printr-o notă de dispecerat primită de la Hidroelectrica Pitești prin care ni se comunică faptul că de mâine Nehoiașu nu va mai funcționa, iar asta înseamnă că ANIF va fi imposibilitatea de furniza apa pentru irigații. Mai mult și în următoarele zile există riscul să nu mai primim nicio picătură de apă pentru irigații. Am discutat cu domnul prefect, am vorbit și cu directorul de la Apele Române, doamna Stoian, cea din urmă explicându-mi că ar fi vorba de lucrări de mentenanță. Pe de altă parte, mi-a explicat că din cauza lipsei precipitațiilor, apa din acumularea Barajul Siriu a scăzut foarte mult și există riscul ca malurile să alunece și acesta este principalul motiv pentru care nu mai pot furniza apă pentru irigații. Ar reprezenta o crimă pentru agricultură ca fermierii să rămână fără apă pentru irigații”, a explicat Claudiu Carpen.
Imediat ce a fost informat, Daniel Țiclea a plecat pe teren și caută soluții pentru ca fermierii să primească apă fără întrerupere sau, cel puțin, irigațiile să fie sistate doar pentru o zi, și nu trei zile, așa cum este trecut în informarea primită de ANIF.
Numai minciuni și promisiuni. După ce corupții au distrus toate sistemele de irigații acum vând gogoși că refac ,canalele plus pompele și centralele aferente. Se vede rezultatul….canalul Siret Bărăgan a rămas la stadiul in care a murit. Rușinos. O țară de nimic cu o conducere de ipocriți
ba baeti da Ceausescu parca aproape terminase canalul de irigatii Siret-Baragan …. ce ati facut cu el ????!!!!