Actualitate

(Video) Sera care consumă cât un bec și produce răsaduri pentru un hectar. Funcționează la Buzău

Prima seră verticală din România a fost pusă în funcțiune la Buzău, în urmă cu 16 ani, iar de atunci, în fiecare primăvară, produce răsadurile necesare pentru cultivarea a două hectare de legume. Este vorba despre sera din sticlă realizată în 2008 după proiectul actualului director al Stațiunii de Cercetare -Dezvoltare pentru Legumicultură, inginerul Vlad Constantin.

” Este o soluţie mai ales pentru agricultorii care nu îşi pot permite amenajarea unei sere pe o suprafaţă mare de teren”, declara la acel moment inventatorul.

În timp, proiectul s-a dovedit a fi unul foarte util inclusiv pentru cercetătorii buzoieni care reușesc să obțină în această seră zeci de mii de răsaduri timpurii. Potrivit directorului științific Florea Burnichi anual se obțin 44.000 de fire, în două clicluri de producție. Practic, primele semințe sunt puse în pământ pe la mijlocul lunii ianuarie, iar în câteva săptămâni mici plante pot fi deja transplantate în paturile din serele orizontale și pregătite pentru vânzare.

În acest fel, spun cercetătorii, scurtează cu circa 10 zile procesul de producție al răsadurilor.

În plus, întregul proces de producție al răsadurilor este avantajos și din punct de vedere financiar. Costurile de întreţinere sunt foarte mici, fiind o seră de dimensiuni mici, respectiv o înălţime de şapte metri de la bază şi o suprafaţă utilă de 12 metri pătraţi. Turnul de sticlă deţine în interior zece cupe rotitoare acţionate prin intermediul unui lanţ de un mic motor electric iar curentul consumat nu depăşeşte valoarea unui bec de 40 de waţi.

Un alt aspect important este calitatea răsadurilor. Toate plantele sunt expuse uniform la lumină şi căldură prin intermediul sistemul care rotește cupele ca într-un carusel astfel că ele sunt mai viguroase şi ajung la maturitate mai repede.

Inițiatorul proiectului a explicat la momentul punerii în funcțiune faptul că această seră verticală reprezintă echivalentul unei sere clasice, de 300 de metri pătraţi.

Anul acesta, Stațiuțiunea de Cercetare va pregăti circa 2 milioane de răsaduri, din circa 110 soiuri.

De asemenea, anul trecut, inginerul Vlad Constantin a pus în funcțiune o a doua seră verticală, de dimensiuni mai mari, iar anul acesta va produce primele răsaduri, începând cu luna martie. Detalii aici.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian